Redactia.ro
Home » Știri » Scafandrii vor explora o nouă “gaură albastră ” misterioasă, ascunsă în apele din apropierea statului Florida. Ce ar putea descoperi acolo?

Scafandrii vor explora o nouă “gaură albastră ” misterioasă, ascunsă în apele din apropierea statului Florida. Ce ar putea descoperi acolo?

gaură albastră

O echipă de cercetători va începe în luna august un proiect de cercetare pentru a studia misterioasa “Gaură Albastră” ce a apărut în apropierea coastei statului Florida,SUA, și care a fost poreclită “Banana Verde”. Misiunea face parte dintr-un proiect care se va extinde pe o perioadă de trei ani. Găurile albastre reprezintă o oportunitate valoroasă pentru oamenii de știință, care le oferă ocazia de a afla mai multe despre vietățile marine.

Experții cred că misterioasa formă de relief este, de fapt, o dolină. Dolinele ce apar pe pământ pot înghiți instant orice se află deasupra lor, fie că vorbim de drumuri, case sau autostrăzi, însă astfel de fenomene pot avea loc și pe fundul oceanului. Atunci când se formează în apă, dau naștere unor “găuri albastre” misterioase și dificile de explorat.

Cât de adâncă este “Green Banana” din Florida

Proiectul este sponsorizat de Administrația Națională Oceanică și Atmosferică și va trimite o echipă de scafandrii și echipamente de monitorizare în dolina “Banana Verde”, care s-a deschis brusc la 47 metri sub suprafața apei și are o adâncime estimată de 130 de metri.

Ce fel de vietăți ar putea descoperi oamenii de știință în “gaura albastră”

Echipa de scafandrii va fi trimisă acolo pentru a analiza ce fel de microbi trăiesc într-o astfel de gaură albastră, de a măsura nivelurile de nutriție din apă și de a evalua dacă groapa are vreo legătură cu sistemul de ape subterane din Florida, adiacent cu Golful Mexic.

“Găurile albastre sunt comunități biologice diverse și pline de vietăți marine, inclusiv corali, bureți de mare, moluște, țestoase de mare, rechini și multe altele”, a explicat NOAA.

După misiunea de explorare din August, va mai avea loc încă una în anul 2021, în altă dolină subacvatică, numită “Gaura Amberjack”, care are un diametru de 34 de metri.

Loading...