Redactia.ro

Scandal în Coaliție. PSD refuză CASS pentru pensiile de 3.000 de lei

Tensiuni majore în interiorul Coaliției de guvernare după ce subiectul contribuției la sănătate (CASS) pentru pensionarii cu venituri peste 3.000 de lei a reaprins discuțiile. PSD își menține ferm poziția și refuză introducerea contribuției pentru pensiile care depășesc acest prag, invocând negocierile anterioare care au stabilit plafonul la 4.000 de lei. În paralel, social-democrații critică și modul în care este tratată problema sporurilor în sistemul bugetar.

Deputatul PSD Claudiu Manta a transmis, într-o intervenție la Antena 3 CNN, că social-democrații nu susțin impunerea CASS pentru pensiile mai mari de 3.000 de lei. Potrivit acestuia, în cadrul negocierilor din Coaliție, s-a ajuns la un acord privind stabilirea unui prag de 4.000 de lei, considerat echitabil pentru protejarea veniturilor mici și medii.

Scandal în Coaliție

„Tocmai asta e problema, motivul pentru care am intrat la guvernare era pentru a proteja veniturile mici și mijlocii. Pragul inițial de impozitare a pensiilor era 2.500 de lei, asta în primele discuții. După negocieri am reușit creșterea la 4.000 de lei. Cred că un lucru odată bătut în cuie și negociat așa trebuie să rămână.” Deputatul a subliniat că obiectivul principal al PSD la intrarea în guvernare a fost tocmai acela de a proteja categoriile vulnerabile, iar coborârea plafonului ar fi o lovitură pentru sute de mii de pensionari.

În contextul dezbaterilor privind eliminarea unor sporuri din sistemul public, Claudiu Manta a atras atenția că nu toate aceste beneficii trebuie considerate nejustificate.

„Această tăiere otova a tuturor sporurilor nu e în regulă. Unele din aceste sporuri sunt îndreptățite. Aceste sporuri au fost introduse în 2017 – 2018 ca să nu crească salariile. Soluția e o nouă lege a salarizării”, a spus Manta.

Această abordare reflectă nemulțumirea tot mai mare în rândul sindicatelor și angajaților din sectorul bugetar, mai ales în contextul mai multor greve și proteste declanșate în diferite instituții publice.

Senatorul PSD Mihai Fifor a intervenit și el în această dezbatere, exprimându-și dezaprobarea față de modul în care este gândită reforma sistemului de sporuri. Într-un mesaj postat pe rețelele sociale, acesta a criticat dur proiectul de ordonanță privind tăierea generalizată a acestor venituri suplimentare.

„Din ciclul „cu barda după bugetari”: a apărut și celebra Ordonanță a sporurilor”, a scris pe Facebook senatorul PSD, Mihai Fifor. La rândul său, a criticat tăierea sporurilor „la grămadă. Otova. Fără discernământ. Fără nicio analiză punctuală. Fără a vedea cine ia pe merit și cine nu. Fără consultarea partenerilor sociali”.

„Ce mai contează că unii muncesc de le sar ochii din cap pentru sporurile acelea? Ce mai contează că în unele cazuri, sporul ăla face diferența dintre a-ți permite un trai decent și a nu putea plăti ratele ori coșul zilnic al familiei?

Nimeni nu mai face diferențe. “Ne grăbim”, zice un ministru. „N-avem timp de analize”. Un ministru care sigur nu moare de foame. Pentru care indemnizația e, poate, bonusul pentru semințe. Un om care habar nu are cum trăiesc cei pentru care acel “spor” e de fapt o completare mascată pentru salariile rușinos de mici.

Să ne înțelegem bine: România are, într-adevăr, probleme. Suntem într-o gaură bugetară periculoasă. Da, multe sporuri se iau aiurea. Dar ce faci cu cei care chiar le merită? Și știți ce e revoltător? Că cei care plătesc acum nota de plată nu sunt cei care au adus țara în starea asta. Sunt doar cei care o plătesc, din nou. În timp ce adevărații vinovați – sinecuriștii plantați politic în regii, agenții, autorități cu nume pompoase și activitate zero, consilii de administrație – rămân bine-mersi pe funcții, privilegii și salarii nesimțite. Și-au pus oamenii acolo tot cei care, azi, pozează în reformatori cu cravată, din birourile lor confortabile și rupte de realitatea vieții de zi cu zi.

Sunt o grămadă de nedreptăți care trebuie corectate în sistemul bugetar, e adevărat. Dar nu poți face asta pedepsind pe toată lumea la grămadă, ca și cum ar fi toți o apă și-un pământ. Analiza era obligatorie. Asa cum obligatorie e curățarea sistemului de stat de toate căpușele care fac burta mare din sinecuri politice”, scris Mihai Fifor.

Surse politice au confirmat că PSD nu este de acord nici cu alte măsuri de austeritate discutate în coaliție, în special majorarea TVA de la 9% la 11% pentru alimente și medicamente. Social-democrații susțin că aceste măsuri ar avea un impact direct asupra populației cu venituri mici și ar crește povara asupra familiilor vulnerabile.

Totodată, PSD respinge ideea modificării pragului de la care se aplică CASS la pensii, în condițiile în care s-a convenit anterior ca acesta să fie de 4.000 de lei. Orice reducere a acestui plafon ar afecta un număr semnificativ de pensionari, mulți dintre ei abia reușind să-și acopere cheltuielile lunare.

adsmedia.ro - Ad Network
Motocoasa Electrica Cu Acumulator
Cantar Smart Cu Aplicatie
Lampa Solara LED SIKS Cu Telecomanda
Lanterna de cap LED SIKS, Profesionala, Incarcare USB
Ghirlanda Luminoasa Decorativa SIKS
Feliator multifunctional EDAR® manual, 8 setari de grosime, alb/gri
Etichete: