Redactia.ro
Home » Știri » Schimbare majoră pentru admiterea la liceu în 2023! Ce trebuie să știe elevii

Schimbare majoră pentru admiterea la liceu în 2023! Ce trebuie să știe elevii

Acte necesare pentru înscrierea la liceu în 2023. Data limită de depunere a dosarului de admitere

Au avut loc o schimbare majoră pentru admiterea la liceu în 2023. Iată ce trebuie să știe elevii!

Schimbare majoră pentru admiterea la liceu în 2023

Inspectorii din Iași le amintesc elevilor că media claselor V-VIII din calculul mediei de admitere la liceu a fost eliminată și că trebuie să se implice total pentru a obține o medie bună pentru admitere. Astfel, elevilor li se va lua în calcul la admiterea pentru liceu media aritmetică dintre nota obținută la matematică și nota obținută la limba română pentru toți elevii de clasa a opta care vor susține Evaluarea Națională.

Ce trebuie să știe elevii despre admiterea la liceu 2023

Iată ce trebuie să știe elevii!

„Conform Calendarului admiterii în învățământul liceal pentru anul şcolar 2023-2024, repartizarea absolvenților clasei a VIII-a în învățământul liceal de stat se face în două etape. 

– La repartizarea computerizată, realizată în prima etapă de admitere, participă numai elevii care au susținut evaluarea națională. 

– Admiterea candidaților pe locurile speciale pentru rromi, respectiv pe locurile distinct alocate în unităţile de învăţământ de masă pentru candidaţii cu CES se face computerizat, într-o sesiune distinctă, desfășurată înaintea etapei de repartizare computerizată, conform Calendarului admiterii în învăţământul liceal pentru anul şcolar 2023-2024.” 

După repartizarea computerizată din prima etapă de admitere se rezolvă situaţiile speciale, relatează ISJ Iași.

„Candidaţii care au fost repartizaţi computerizat în prima etapă de admitere, dar nu şi-au depus dosarele de înscriere în termen sau au renunţat, în scris, la locul ocupat şi candidaţii care nu au participat sau au participat la repartizarea computerizată în prima etapă de admitere, dar, din diferite motive, nu au fost repartizaţi computerizat se repartizează în a doua etapă de admitere în învăţământul liceal, pentru candidaţii din seria curentă, precum şi pentru cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2023-2024”.

Cum se fac departajările

În cazul în care doi candidați au medii de admitere legale, aceștia vor fi departajați folosind, în ordine, următoarele criterii, potrivit art. 2 alin. (7):

a) nota obținută la proba de limba și literatura română din cadrul evaluării naționale; 

b) nota obținută la proba de matematică din cadrul evaluării naționale; 

c) nota obținută la proba de limbă maternă din cadrul evaluării naționale, respectiv nota de la proba de verificare a cunoștințelor de limbă maternă, susținută conform prevederilor art. 10 din Metodologia de organizare și desfășurare a admiterii în învățământul liceal de stat pentru anul școlar 2011—2012, aprobată prin Ordinul ministrului educației, cercetării, tineretului și sportului nr. 4.802/2010 privind organizarea și desfășurarea admiterii în învățământul liceal de stat pentru anul școlar 2011—2012, în cazul candidaților care solicită înscrierea la unități de învățământ cu predare în limba minorităților naționale; 

d) media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a.

Art. 2 alin. (8) din ordinul amintit stabilește că „în cazul în care la o unitate de învățământ, pe ultimul loc, există candidați cu opțiunea exprimată pentru acea unitate școlară și care au mediile de admitere, precum și toate mediile menționate la alin. (7) lit. a)-d) egale, atunci toți acești candidați sunt declarați admiși la opțiunea solicitată”, scrie EduPedu.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: