Redactia.ro
Home » Știri » Schimbare monetară de la 5 iunie 2024. Milioane de români vor fi afectați

Schimbare monetară de la 5 iunie 2024. Milioane de români vor fi afectați

Un afacerist și-a retras toți banii pe care îi avea la o bancă vieneză: „Transfer disponibilități bănești după umilirea României de Austria”

Toată lumea trebuie să știe asta! Începând cu data de 5 iunie 2024, în Marea Britanie vor fi emise noi bancnote cu portretul Regelui Charles al III-lea. Această schimbare va afecta mai bine de un milion de români care călătoresc sau locuiesc în Marea Britanie. Iată despre ce este vorba!

Noi bancnote cu Regele Charles al III-lea

Banca Angliei a anunțat că, începând cu 5 iunie 2024, va introduce noi bancnote în valoare de 5, 10, 20 și 50 de lire sterline, care vor purta portretul Regelui Charles al III-lea. Aceasta este o schimbare semnificativă, având în vedere că bancnotele actuale poartă imaginea Reginei Elisabeta a II-a, care a domnit timp de peste șapte decenii.

Noile bancnote au fost prezentate recent Regelui Charles al III-lea de guvernatorul Băncii Angliei. Singura modificare față de bancnotele actuale este imaginea monarhului pe față și în fereastra de securitate transparentă. Portretele personalităților istorice precum Winston Churchill, Jane Austen, William Turner și Alan Turing vor rămâne pe verso.

Monedele cu imaginea Regelui Charles al III-lea sunt deja în circulație, iar bancnotele vechi vor continua să fie valabile pentru o perioadă lungă de timp, permițând astfel o tranziție lină. Curând, călătorii în Marea Britanie vor putea vedea noile bancnote în circulație.

Motivul schimbării și impactul asupra românilor

Introducerea noilor bancnote are scopul de a reflecta schimbarea monarhului și de a actualiza designul monetar al Marii Britanii. Această schimbare va afecta direct peste un milion de români care călătoresc frecvent în Marea Britanie sau locuiesc acolo. Mulți români trimit bani acasă sau fac tranzacții financiare internaționale, iar această schimbare va avea un impact semnificativ asupra modului în care aceștia gestionează și schimbă banii.

Într-un comunicat, Banca Angliei a precizat că noile serii de bancnote vor fi tipărite doar în cantități necesare pentru a înlocui bancnotele retrase din circulație din cauza uzurii sau pentru a satisface o eventuală creștere a cererii. Noile bancnote vor circula împreună cu cele actuale, iar această introducere treptată are scopul de a minimiza impactul asupra mediului și de a reduce costurile, fiind conformă cu directivele curții regale.

Suveranul a apreciat noile bancnote drept „foarte bine concepute” și a remarcat cu surprindere că este doar al doilea monarh britanic reprezentat pe o bancnotă. După Regina Elisabeta, Regele Charles al III-lea este doar al doilea monarh britanic al cărui portret apare pe bancnotele de lire sterline.

Context economic dificil post-Brexit

Economia Marii Britanii a fost puternic afectată de Brexit, iar schimbările economice și financiare adoptate după 1 ianuarie 2021 nu au adus prosperitatea așteptată de susținătorii acestuia. Mulți britanici și observatori internaționali se întreabă încă cum au putut britanicii să voteze împotriva propriului interes la referendumul din 2016.

Șocul economic ce a urmat votului Brexit s-a resimțit rapid. Lira sterlină s-a prăbușit la un minim istoric pentru prima dată în 31 de ani, cu o depreciere de aproape 13% în mai puțin de o săptămână. Aceasta a rămas una dintre cele mai grave crize valutare din istoria recentă a Marii Britanii.

Această context economic dificil afectează direct și românii care locuiesc în Marea Britanie. Devalorizarea lirei sterline a avut un impact negativ asupra puterii de cumpărare și a economiilor acestora. În plus, incertitudinile legate de politicile economice și de imigrare post-Brexit au adăugat un strat suplimentar de complexitate pentru comunitatea românească din Regatul Unit.

Ce trebuie să știe românii afectați

Românii care călătoresc sau locuiesc în Marea Britanie trebuie să fie informați despre aceste schimbări și să își adapteze planurile financiare în consecință. Este important să verifice valabilitatea bancnotelor pe care le dețin și să fie la curent cu noile emisiuni monetare pentru a evita eventualele neplăceri.

În plus, adaptarea la noile bancnote și înțelegerea contextului economic actual al Marii Britanii poate ajuta românii să își gestioneze mai bine resursele financiare. Aceste schimbări sunt inevitabile și fac parte dintr-un proces natural de actualizare a simbolurilor naționale și de adaptare la noile realități economice.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: