Redactia.ro
Home » Știri » Schimbări importante în sistemul de pensii privat pentru milioane de români

Schimbări importante în sistemul de pensii privat pentru milioane de români

Noi schimbări pentru pensionari.

O nouă propunere legislativă care vizează sistemul de pensii din România ar putea aduce modificări semnificative pentru milioane de cetățeni, prin creșterea progresivă a contribuțiilor la Pilonul II de pensii până la un prag de 10%. Inițiativa, propusă de Uniunea Salvați România (USR), își propune să asigure o tranziție lină și sustenabilă a sistemului de pensii, evitând astfel un potențial șoc economic.

Conform propunerii USR, rata de contribuție la Pilonul II de pensii va crește cu 1% anual, începând cu 1 ianuarie, până când va atinge un total de 10%. Această măsură are ca scop principal furnizarea unui beneficiu suplimentar pensionarilor, în completarea pensiei de stat. „Este o schimbare necesară pentru a oferi un trai decent la vârsta pensionării și pentru a reduce povara financiară asupra statului pe termen lung,” a explicat senatorul USR, Cristi Berea.

Impactul asupra economiei și populației

Propunerea vine în contextul în care activele nete administrate de fondurile de pensii private din România reprezintă doar 6,8% din PIB-ul estimat pentru anul 2023, o cifră semnificativ mai mică comparativ cu media de aproximativ 67% din PIB în țările membre OCDE. În plus, Comisia Europeană a subliniat necesitatea ca sistemele de pensii să fie atât adecvate, cât și sustenabile.

Pe lângă creșterea contribuțiilor la Pilonul II, Legea pensiilor din 2024 prevede majorări suplimentare ale pensiilor, începând cu 1 septembrie 2024. De asemenea, sunt anticipate cel puțin două majorări pe an, urmând ca pensiile să fie ajustate în ianuarie 2025, în funcție de inflația estimată și de creșterea salariului brut mediu pe economie. „Acest lucru va asigura că pensiile vor ține pasul cu costul vieții și cu inflația,” a menționat Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP).

Aceste schimbări legislative sunt concepute să aducă un plus de securitate și predictibilitate pentru pensionarii de azi și de mâine, asigurându-se că sistemul de pensii privat din România devine mai robust și mai capabil să susțină nevoile unei populații în vârstă în creștere.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: