Redactia.ro
Home » Știri » Schimbări importante pentru pensionari! Ce se va întâmpla cu banii românilor

Schimbări importante pentru pensionari! Ce se va întâmpla cu banii românilor

Schimbări importante pentru pensionari! Ce se va întâmpla cu banii românilor

Cu trecerea timpului, așteptările cresc, iar nerăbdarea pensionarilor devine tot mai palpabilă. Cu toate acestea, în curând aceștia vor primi vești proaspete cu privire la recalcularea pensiilor și ajustările ce se impun. Un mesaj important a fost transmis de Daniel Baciu, aducând lumină în privința acestor schimbări cruciale pentru viața pensionarilor români. Iată detaliile!

Schimbări importante pentru pensionari

Un aspect fundamental de care pensionarii trebuie să țină cont este că, în urma recalculării, nicio pensie nu va scădea. Este un angajament clar al Guvernului Ciolacu, susținut de o legislație adecvată. Marius Budăi a subliniat determinarea Executivului de a asigura ca, începând cu 1 septembrie, pensionarii să primească pensiile cuvenite conform legii.

„Pentru recalculare, există un articol clar în lege că atunci când, în urma recalculării unei pensii iese un punctaj mai mic, se păstrează cuantumul în plată.

Ce aș vrea eu să reținem de la apariția acestor norme, că noi, Guvernul Ciolacu, suntem extrem de determinați ca de la 1 septembrie seniorii noștri să primească pensiile conform legii”, a explicat Marius Budăi la Antena 3 CNN. 

Ce se va întâmpla cu banii românilor

Un pas semnificativ în acest demers îl reprezintă includerea sporurilor și a veniturilor cu caracter nepermanent în calculul pensiilor. Această măsură, ce va intra în vigoare începând cu luna septembrie, va aduce beneficii semnificative pentru cei care au avut venituri suplimentare de-a lungul carierei, dar care nu au fost luate în considerare anterior în calculul pensiei.

„Există și o noutate în noua lege a pensiilor, faptul că acele venituri brute care includ și sporurile cu caracter nepermanent, și aici mă refer la al 13-lea salariu, la acordul global, la diferite prime și sporuri pe care le-au primit sporadic în activitate și nu au avut acel caracter permanent, lună de lună.

Aceste sporuri nu sunt în prezent luate în calcul, pentru că nu au această frecvență de caracter permanent, și noi intenționăm ca de la 1 septembrie să le luăm în calcul la calculul pensiilor, cu condiția ca asupra acestor sporuri să se fi datorat și să se fi achitat contribuții de asigurări sociale”, declara și şeful Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP).

Importanța acestor modificări

Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), a subliniat importanța acestor modificări și a dat asigurări că noul format al deciziilor de pensionare respectă cu strictețe prevederile legii. Acesta a precizat că procesul de actualizare și adaptare a sistemului este în curs de finalizare, iar noile decizii de pensionare vor fi emise și tipărite într-un timp cât mai scurt, cu scopul de a asigura că pensionarii își vor primi drepturile cât mai rapid și eficient posibil.

„Prin ordin de președinte am stabilit noul formular al deciziei de pensionare, care respectă întocmai prevederile legii 360/2023. Urmează, probabil, zilele acestea să fie deja publicat în Monitorul Oficial.

Am trimis la Monitorul Oficial acest nou format al deciziilor de pensionare. Suntem în linie dreaptă, avem un grafic foarte strâns, de care ne ținem, știm exact ce avem de făcut, nu avem absolut nicio întârziere, astfel încât în septembrie beneficiarii noștri pensionari să își primească deja pensiile recalculate.

Nu pot să spun exact un termen fix când începem, undeva în vară. Este în funcție de cât de repede ne mobilizăm cu softul care recalculează aceste pensii. Vom trece imediat la tipărirea acestor decizii.

Până în luna septembrie. Ele trebuie emise, tipărite și expediate către pensionari”, a spus acesta la România TV.

Chiar dacă termenul exact de implementare a acestor schimbări nu poate fi stabilit cu certitudine, se estimează că acestea vor fi operaționale în timp util pentru a fi aplicate începând din vara acestui an. Este o veste îmbucurătoare pentru toți cei care așteaptă cu sufletul la gură ajustările necesare pentru pensiile lor.

„Noi deja avem procesul de evaluare finalizat 99,9 la sută. 150 de mii de dosare mai avem din 1,4 milioane. Procesul de evaluare se va finaliza. Colegii fac softul, emitem taloanele”, spunea șeful CNPP.

Astfel, mesajul lui Daniel Baciu vine ca o rază de speranță pentru pensionarii români, indicând că schimbările sunt în curs de desfășurare și că prioritățile acestora sunt tratate cu seriozitate și determinare din partea autorităților competente. Este un pas important în direcția asigurării unui tratament echitabil și adecvat pentru cei care au contribuit pe parcursul vieții la construirea societății în care trăim astăzi.

 

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: