Redactia.ro
Home » Știri » Schimbări în învățământ! Cadrele didactice sunt cele vizate

Schimbări în învățământ! Cadrele didactice sunt cele vizate

Cadrele didactice vor avea noi atribuții odată cu începerea noului an școlar. Atribuțiile acestoa se modifică sau se completează, potrivit proiectului de ordin de ministru.

 

 Care sunt schimbările aduse

 

Proiectul de ordin de ministru pus în dezbatere de Ministerul Sănătății stabilește noi responsabilități pentru cadrele didactice, directorii de școli și grădinițe, personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic în ceea ce privește asigurarea asistenței medicale. Acesta face referire la psihologul, consilierul școlar,  logopedul unității de învățământ și de asistentul social responsabil de unitatea de învățământ.

În atenția educatorilor revine și atribuția de a examina copiii de la grupa lor. Mai mult, aceștia sunt obligați să transmită medicului școlar rezultatele acestei evaluări. În vechiul ordin de ministru exista această evaluare, cu excepția faptului că educatorul trebuia doar să ” consemneze sub semnătură” cele observate, în fișa preșcolarului, potrivit edu.pedu.ro.

Noul ordin prevede, așadar: ‘‘Personalul care asigură examinarea este format din: profesorul pentru învăţământ preşcolar/educatorul/psihologul/logopedul din grădiniţe care efectuează aprecierea dezvoltării neuropsihice şi a limbajului, comunică medicului școlar rezultatele evaluării, în vederea stabilirii conduitei terapeutice.”

Vechiul ordin prevedea întregul procedeu de examinare astfel: “profesorul pentru învățământ preșcolar din grădinițe, care efectuează aprecierea dezvoltării neuropsihice și a limbajului și care consemnează sub semnătură datele obținute în fișa specială a preșcolarului”.

 

Sunt vizați și directorii instituțiilor de învățământ

 

Directorii de grăinițe, școli și licee primesc noi atribuții prin acest act normativ. Aceștia trebuie să semnaleze în scris autorității locale nevoile pe care le au cabinetele medicale din instituțiile de învățământ, precum și amenajarea unor astfel de cabnete acolo unde nu există încă unele. Pe lângă acest lucru, conducerile instituțiilor de învățământ trebuie să nomaninalizeze  și personalul de îngrijire care va realiza curățenia în cabinetele medicale.

În actul normativ sunt prevăzute și următoarele atribuții ale conducerii: ”

  • Stabilește împreună cu comitetul de părinți modalitatea informării reprezentanților legali ai preșcolarilor și elevilor minori despre problemele de sănătate ale acestora și modalitatea de părăsire a unității de învățământ a preșcolarilor și elevilor în situații de boală.
  • Dispune mobilizarea preșcolarilor/elevilor la examenele periodice și de bilanț al stării de sănătate, conform programării realizate împreună cu medicul/medicul stomatolog al unității.”

Noile atribuții ale educatorului, învățătorului și dirigintelui:

  • ”Aduce la cunoștința personalului medical cazurile de copii cu boli cronice din grupă/clasă de care a luat cunoștință, mediind obținerea de documentație medicale de la părinții acestora.
  • Acordarea de îngrijiri pentru afecțiuni curente: Informează operativ personalul medical al unității de învățământ în situații de necesitate de ajutor medical și oferă, în caz de nevoie, ajutor personalului medical în rezolvarea situației.

Ordinul de ministru, aflat încă la stadiul de proiect consemnează că, educatorul/ învățătorul trebuie să ,,„asigură comunicarea eficientă a cabinetelor medicale și stomatologice școlare cu părinții, în caz de accidente sau afecțiuni ale preșcolarilor și elevilor minori”.

Personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic primește, suplimentar față de sarcinile din vechiul ordin, atribuții privind îngrijirea afecțiunilor curente, potrivit edu.pedu.ro.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: