Ministerul Educației a anunțat că, în urma inundațiilor severe cauzate de ciclonul Boris, cursurile sunt suspendate luni și marți (16 și 17 septembrie 2024) în 25 de unități de învățământ din județul Galați. De asemenea, elevii din două instituții de învățământ din județul Vaslui vor fi relocați din motive de siguranță.
„Potrivit informațiilor transmise până în acest moment de către inspectoratele școlare județene, având în vedere gradul de afectare în urma inundațiilor, în Județul Galați este necesară suspendarea cursurilor pentru zilele de 16 și 17 septembrie în 25 de unități de învățământ (inclusiv structuri)”, a transmis duminică, 15 septembrie 2024, Ministerul Educației.
Lista școlilor închise din Galați
Printre unitățile de învățământ afectate se numără școli și grădinițe din mai multe comune ale județului Galați:
- Școala Gimnazială „Prof. Emil Panaitescu” din comuna Cudalbi, alături de structura sa, Grădinița cu Program Normal Nr. 1.
- Liceul Tehnologic Nr. 1 din comuna Cudalbi și Grădinița cu Program Normal Nr. 2.
- Liceul Tehnologic „Costache Conachi” din comuna Pechea, precum și structurile sale, Școala Gimnazială Nr. 4 și Grădinița „Violeta”.
- Școala Gimnazială „Al. Moruzzi” din Pechea și structurile sale, Școlile Gimnaziale Nr. 1 și Nr. 3, alături de Grădinița Nr. 3.
- Grădinița cu Program Normal Nr. 1 din Corod, parte a Liceului Tehnologic Nr. 1 din Corod.
- Școala Gimnazială „Elena Doamna” din comuna Cuza Vodă și Grădinița „Prichindel”.
- Școala Gimnazială Nr. 1 din Suhurlui, împreună cu Grădinița Nr. 1.
- Școala Gimnazială Nr. 1 din Slobozia Conachi, incluzând Grădinița Nr. 1, Școala Primară 1 Izvoarele și Grădinița Nr. 1 Izvoarele.
- Școala Gimnazială „Dumitru Caprăru” din Grivița, împreună cu Grădinițele din Grivița și Călmățui.
- Școala Gimnazială „Elena Negri” din comuna Costache Negri, împreună cu Grădinița „Elena Negri”.
Imposibilitatea desfășurării cursurilor online
Ministerul Educației a subliniat că, în situațiile menționate, cursurile online nu pot fi desfășurate din cauza circumstanțelor actuale. Inundațiile au afectat nu doar clădirile școlilor, ci și infrastructura necesară pentru comunicare și conectare la internet, ceea ce face imposibilă implementarea învățământului la distanță.
„Consiliile de administrație ale unităților de învățământ aflate în situația de a suspenda activitatea didactică vor stabili măsuri privind parcurgerea integrală a programei şcolare”, au mai precizat reprezentanţii ministerului. Aceste măsuri vor fi luate pentru a asigura că elevii nu vor rămâne în urmă cu programa școlară, chiar dacă suspendarea cursurilor va dura.
Pe lângă școlile din Galați, două instituții de învățământ din județul Vaslui au fost afectate de inundații. În Școala Gimnazială „Ștefan Ciobotărașu” din Lipovăț, structura Chițoc, infiltrațiile de apă au deteriorat plafonul unei săli de clasă. Din acest motiv, elevii din două clase vor fi relocați în alte spații pentru a asigura desfășurarea cursurilor în condiții de siguranță.
Ciclonul Boris a provocat un adevărat dezastru în Galați
Inundațiile masive produse de ciclonul Boris au făcut ravagii în județul Galați. 12 localități au fost devastate de viituri, lăsând în urmă pagube materiale uriașe și vieți schimbate iremediabil. Locuitorii, afectați de furia apelor, povestesc cu lacrimi în ochi despre distrugerea completă a locuințelor lor.
„Acum e jale! E jale cu J mare”,
„Doamne, Doamne, ce dezastru, cum s-a făcut!”,
„Doamne! Ce am mai muncit! A trebuit să plecăm afară ca să ne facem un cuibuşor! E a doua oară! Am muncit o viaţă întreagă printre străini. E ceva de groază! Nimeni n-a venit măcar să ne întrebe ceva! Sau să ne aducă o gură de apă!”,
„A plouat extraordinar de tare! Cred că au fost peste 50… 100 de litri pe metrul pătrat. Să ajungă apa până aici… Niciodată nu ne-am gândit. În 75 de ani. Şi eu am 65 de ani… a venit în 1972 apă, dar niciodată în halul ăsta!”, sunt doar câteva dintre mărturisirile localnicilor.
În fața acestei situații dramatice, autoritățile încearcă să ia măsuri pentru a limita consecințele inundațiilor asupra sistemului de învățământ. Consiliile de administrație ale școlilor afectate se vor reuni pentru a stabili planuri de recuperare a cursurilor și pentru a se asigura că elevii pot parcurge integral materia prevăzută în programă.
Relocarea temporară a elevilor, unde este posibil, și asigurarea condițiilor de siguranță în școlile care pot fi refăcute reprezintă priorități în perioada următoare. Însă, până când aceste măsuri vor putea fi implementate, comunitățile din Galați și Vaslui se confruntă cu provocările aduse de ciclonul Boris, încercând să își refacă viețile și să își reconstruiască gospodăriile distruse.