Redactia.ro
Home » Știri » Ce spune ambasadorul rus la Bucureşti, după ce Rusia a cerut SUA să distrugă scutul antirachetă de la Deveselu

Ce spune ambasadorul rus la Bucureşti, după ce Rusia a cerut SUA să distrugă scutul antirachetă de la Deveselu

Ce spune ambasadorul rus la Bucureşti, după ce Rusia a cerut SUA să distrugă scutul antirachetă de la Deveselu

Ministerul Apărării din Rusia a propus SUA joi să distrugă scutul antirachetă de la Deveselu, considerând că lansatoarele de rachete Mk-41 din România ar încălca Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF).

Luna trecută, Washingtonul, care acuză Moscova de încălcarea Tratatului INF prin dezvoltarea şi desfăşurarea noii sale rachete Novator 9M729, capabilă să transporte focoase nucleare, i-a dat un ultimatum de 60 de zile pentru a o distruge într-o manieră verificabilă, avertizând că în caz contrar la 2 februarie va declanşa procedura de retragere din acord.

Moscova respinge acuzaţiile americane şi susţine că racheta sa are o rază de acţiune de „480 km”, deci se încadrează în acord. De asemenea, Rusia a acuzat SUA că încalcă Tratatul INF prin componentele antirachetă desfăşurate în România şi care urmează să fie instalate şi în Polonia.

Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Valery Kuzmin, a declarat că Federaţia Rusă nu are nicio intenţe ostilă împotriva României şi a vorbit despre premisele relaţiei Rusia – România în contextul unei „bune vecinătăţi”.

„Nicio acţiune neprietenoasă, ostilă nu este planificată şi vă asigur că Rusia nu are nicio intenţie ostilă, agresivă împotriva României atâta timp cât credem că este ţara noastră vecină şi cel mai bun mod în care poţi construi relaţii cu vecinii este să oferi condiţiile unei bune vecinătăţi”, a afirmat diplomatul, la o conferinţă de presă.

Diplomatul a declarat că, din punct de vedere militar, „pentru moment, nimic nu se va schimba”, dar a vorbit despre faptul că sistemul antirachetă american ar fi direcţionat împotriva Rusiei.

„Americanii (…) au vorbit timp de peste un deceniu că sistemul lor strategic antirachetă nu este direcţionat către Rusia, dar recent, când au vorbit de planurile privind cursa înarmărilor în spaţiul cosmic, au recunoscut că este direcţionat împotriva Rusiei”, a spus diplomatul rus.

Cererea Rusiei privind scutul antirachetă de la Deveselu, în contextul suspendării tratatului INF

Consultările ruso-americane pe acest subiect nu au dus la niciun progres, iar secretarul de stat american Mike Pompeo a anunţat vinerea trecută că SUA se retrag din Tratatul INF, semnat în 1987, cu Rusia.

Ca reacţie, a doua zi, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că şi Rusia îşi suspendă participarea la INF şi că a dat ordin miniştrilor de externe şi apărării să nu iniţieze negocieri cu partea americană până când partenerii „noştri vor avea suficientă maturitate pentru un dialog de la egal la egal”.

Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare, semnat la 8 decembrie 1987, la Washington, de către fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov şi fostul preşedinte american Ronald Reagan, interzice Rusiei şi SUA utilizarea de rachete cu o rază de acţiune între 500 şi 5.500 de km.

Retragerea din acord a celor două părţi semnatare va intra în vigoare în mod oficial peste şase luni.

Citeşte şi: Când se va retrage Rusia din INF şi ce implicaţii va avea acest lucru

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: