Redactia.ro
Home » Știri » Se anunță noi zile libere pentru români. Ce minivacanță va fi în iunie

Se anunță noi zile libere pentru români. Ce minivacanță va fi în iunie

Schimbări majore în acordarea concediului de odihnă pentru cadrele didactice. Ministerul Educației introduce modificări importante

Se anunță noi zile libere pentru români. Pe 1 iunie românii sărbătoresc Ziua Internațională a Copilului, precum și Rusaliile. Mai mult, românii se pot bucura de o mini-vacanță de trei zile. Ce zile libere mai au românii?

Se anunță noi zile libere pentru români. Ce minivacanță va fi în iunie

Se anunță noi zile libere pentru români. Începând cu luna iunie a acesui an, românii vor avea o mini-vacanță de trei zile. Românii vor avea parte de o zi liberă în timpul săptămânii și un weekend prelungit de 3 zile, ca urma a faptului că urmează Ziua Copilului și Rusaliile.Ziua Copilului are loc, în acest an, marți, iar cu ocazia Rusaliilor, românii se pot bucura de o mini-vacanță de trei zile.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat că cetățenii români nu vor beneficia, în acest an, de o vacanță prelungită cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului. Deși multă lume spera ca având în vedere că 1 iunie va pica marți, vor avea parte de mai mult timp liber. Raluca Turcan a informat că acest lucru nu se va întâmpla. ”Din punctul meu de vedere, nu va exista o punte între ziua de duminică, 30 mai, și marți, 1 Iunie, care este zi liberă prin lege, dar dacă va exista o altă decizie, ne vom conforma”, a spus ministrul Turcan pentru Edupedu.ro.

Sărbătoarea Rusaliilor se sărbătorește pe 20 și 21 iunie, iar românii vor avea parte de un weekend prelungit, și anume 19, 20 și 21 iunie, întrucât data de 20 se identifică cu ziua de duminică.

Ce zile libere mai au românii

După zilele libere din luna iunite, românii nu mai au peerioade de pauză decât în luna august, după care abia în noiembrie, de Sfântul Andrei. Sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului, care adună mii de credincioși din toată țara în pelerinaj la Mănăstirea Nicula, din Cluj, are loc în data de 15 august, într-o zi de duminică. Următoarea este sărbătoarea religioasă importantă pe 30 noiembrie. Sfântul Andrei va pica într-o zi de marți.

  • 1 iunie (Ziua Copilului) – marți;
  • 20 şi 21 iunie (prima şi a doua zi de Rusalii) – duminică şi luni;
  • 15 august (Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului) – duminică;
  • 30 noiembrie (Sărbătoarea Sfântului Andrei) – marţi;
  • 1 decembrie (Ziua Naţională a României) – miercuri;
  • 25 şi 26 decembrie (prima şi a doua zi de Crăciun) – sâmbătă şi duminică.

Legea arată că angajatorii ai căror salariați lucrează în zile de sărbătoare legală, sunt nevoiți să le acorde acestora compensații. Potrivit legislației în vigoare, angajații au dreptul la o compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile. În caz că această compensare nu poate fi acordată, angajați au dreptul la un sport salarial de cel puțin 100% din salariul de bază. De asemenea, angajatorii din România care nu acordă salariaților timp liber în zilele nelucrătoare sau care nu-i recompensează pentru munca în respectivele zile riscă amenzi între 5.000 și 10.000 de lei. Reamintim că în acest an, Paștele s-a surprapus cu ziua de 1 Mai, iar Ziua Muncii a fost sărbătorită de români într-o zi de sâmbătă și urmată de prima zi a Paștelui Ortodox, duminică, 2 mai.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: