Redactia.ro
Home » Știri » Se măresc pensiile în martie! Precizările făcute de premierul Marcel Ciolacu cu privire la bani

Se măresc pensiile în martie! Precizările făcute de premierul Marcel Ciolacu cu privire la bani

Când poți ieși la pensie anticipat și ce acte îți trebuie? Tot ce trebuie să știi în 2024

Anul 2024 începe cu vești îmbucurătoare pentru persoanele cu handicap din România, după ce premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important referitor la majorarea indemnizațiilor acordate acestui segment de populație. Desigur, orice creștere a acestor indemnizații este binevenită pentru persoanele cu handicap, oferindu-le sprijinul financiar necesar pentru a face față provocărilor vieții cotidiene.

Majorarea indemnizațiilor și noul sistem digital

Premierul Marcel Ciolacu a confirmat că, începând cu anul curent, persoanele cu handicap vor primi sume mai mari ca indemnizații. Această măsură este însoțită și de implementarea unui sistem digital nou, care va aduce beneficii semnificative în ceea ce privește gestionarea și accesarea indemnizațiilor. Această schimbare reprezintă un pas înainte către simplificarea și eficientizarea procesului de asistență financiară pentru persoanele cu handicap.

Situația actuală

Conform statisticilor furnizate de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, în România se regăsesc 890.702 de persoane încadrate în grade diferite de handicap. Aceste categorii includ 9.282 de persoane cu handicap ușor, 90.277 cu handicap mediu, 413.205 cu handicap accentuat și 377.988 cu handicap grav. În prezent, indemnizațiile lunare pentru aceste persoane se situează la următoarele niveluri:

  • Pentru adulții cu handicap grav: 419 RON;
  • Pentru adulții cu handicap accentuat: 317 RON.

De asemenea, aceste persoane beneficiază și de un buget personal complementar lunar, în funcție de gradul de handicap:

  • Pentru adulții cu handicap grav: 179 RON;
  • Pentru adulții cu handicap accentuat: 132 RON;
  • Pentru adulții cu handicap mediu: 72 RON.

Majorarea indemnizației

Majorarea indemnizațiilor pentru persoanele cu handicap va avea loc odată cu creșterea Indicelui Social de Referință, ajustată cu rata medie anuală a inflației. Aceasta este programată să aibă loc la 1 martie 2024, conform prevederilor Legii nr. 225/2021. Această inițiativă reprezintă un efort al guvernului de a veni în întâmpinarea nevoilor variate ale persoanelor cu handicap și de a contribui la îmbunătățirea calității vieții pentru toți cei afectați.

Categoric (n.red vor fi mărite). După şedinţa de Guvern, am avut o discuţie cu ministra Muncii, pentru că am avut discuţiile cu Sanitas, apoi, normal, că avem şi asistenţa socială şi am vorbit şi despre indemnizaţiile persoanelor cu handicap, şi un sistem nou, o să fie şi o digitalizare, toate persoanele introduse.”, a afirmat premierul Ciolacu conform Bugetul.ro.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: