Redactia.ro
Home » Homepage » Se schimbă regulile pentru taxele de drum. Rovinieta va fi mai scumpă pentru mașinile vechi. De când se va aplica noua lege

Se schimbă regulile pentru taxele de drum. Rovinieta va fi mai scumpă pentru mașinile vechi. De când se va aplica noua lege

taxa de drum

Noi reguli la taxele de drum pentru șoferii români. Se vor face modificări, iar ei vor plăti taxe mai mari sau mai mici, în funcție de categoria mașinii şi clasa de poluare a acesteia. Acest lucru va fi pus în aplicare începând cu anul 2026, conform ministerului Transporturilor.

Noi reguli la taxele de drum pentru şoferii români. Rovinieta, mai scumpă pentru mașinile vechi

Nu este vorba despre o lege care va intra curând în aplicare, ci despre un nou proiect de lege, aflat în dezbatere la Ministerul Transporturilor (MT), şi care propune un nou sistem de calcul și de stabilire a tarifelor rutiere. Noua lege se află în dezbatere până pe data de 23 mai și face referire la reglementarea taxării folosirii drumurilor publice.

Planul propus de Ministerul Transporturilor implică o nouă metodă de taxare pentru vehiculele care circulă pe drumurile publice. Această metodă distinge între „mașini mici” și „camioane” și se bazează pe diferite criterii de taxare.

Autoturismele vor fi taxate în funcție de gradul lor de poluare, în timp ce camioanele vor fi taxate pe baza distanței parcurse pe drum. În prezent, toate vehiculele care circulă în România trebuie să plătească o taxă numită rovinieta, iar diferențierea tarifelor se face exclusiv în funcție de categoria vehiculului.

Se propune modificarea sistemului actual de rovinietă, astfel încât să se aplice doar vehiculelor cu o greutate de până la 3,5 tone. În acest sens, au fost introduse noi criterii pentru diferențierea tarifelor. Pe lângă categoria vehiculului, care a existat și până acum, se vor lua în considerare clasa de emisii poluante în care se încadrează vehiculul și durata totală a deplasării (inclusiv staționarea).

Astfel, prețul rovinietei va fi direct proporțional cu nivelul de poluare al autoturismului. În plus, rovinieta va putea fi achiziționată pentru perioade de 10 zile, 30 de zile, 60 de zile și 12 luni.

Comparativ cu sistemul actual, care permitea achiziționarea pentru una, șapte, 30, 90 de zile sau un an, noile modificări vor aduce o mai mare flexibilitate în ceea ce privește opțiunile de plată și durata de utilizare a rovinietei. De asemenea, se va elimina aplicarea rovinietei pentru vehiculele care depășesc greutatea de 3,5 tone.

Va fi introdusă o nouă taxă pentru camioane

Pentru camioanele cu o greutate mai mare de 3,5 tone, se introduce un nou sistem numit TollRo, care va implica o metodă de taxare bazată pe distanța parcursă. Aceasta presupune că taxa aplicată va fi determinată prin înmulțirea numărului de kilometri parcurși cu un tarif unitar, care va fi stabilit ulterior.

Noua formulă de taxare va implica tarifarea utilizatorilor în funcție de distanța pe care o parcurg pe drumurile din România. Prin aplicarea TollRo, taxa totală va fi calculată prin înmulțirea tarifului unitar cu distanța parcursă de către camioane. Similar cu rovinieta, valoarea tarifului unitar va fi stabilită prin ordin de ministru.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: