Redactia.ro
Home » Știri » Se schimbă vremea în România! Un ciclon mediteranean aduce furtuni în toată țara

Se schimbă vremea în România! Un ciclon mediteranean aduce furtuni în toată țara

România se pregătește pentru o schimbare dramatică a condițiilor meteorologice, potrivit ultimelor anunțuri făcute de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Alina Șerban, meteorolog de renume în cadrul ANM, a detaliat cum un ciclon mediteranean activ va influența vremea în numeroase zone ale țării, aducând cu el un val de furtuni și modificări semnificative ale temperaturilor.

În perioada imediat următoare, țara noastră va fi sub influența unei mase de aer cald, de proveniență tropicală, care va determina temperaturi considerabil mai ridicate decât cele obișnuite pentru această perioadă a anului. Diferențele termice față de normele sezoniere pot ajunge la 14…15 grade Celsius, mai ales în partea de vest a României, unde s-au înregistrat deja maxime de până la 20 de grade Celsius. Regiunile Banat, Crișana și Maramureș se vor bucura de cele mai înalte temperaturi, cu maxime ce pot atinge sau chiar depăși 21 de grade Celsius.

Se schimbă vremea în România

Această încălzire neobișnuită nu se limitează doar la vestul țării; și în alte regiuni, valorile termice vor fi mai ridicate decât este tipic pentru această perioadă. Temperaturile maxime vor varia între 10 și 16 grade Celsius, cu posibile episoade de nori și ceață, mai ales în zonele extracarpatice, și cu temperaturi ceva mai scăzute pe litoral, unde maximele nu vor depăși 9…10 grade Celsius.

Ceea ce este cu adevărat remarcabil este că minimele nocturne vor rămâne, de asemenea, pozitive în majoritatea regiunilor țării, fluctuând între 2 și 10 grade Celsius, cu excepția zonelor depresionare din estul Transilvaniei, unde temperaturile pot scădea ușor sub pragul de îngheț.

Dar schimbarea majoră vine odată cu avansarea ciclonului mediteranean activ spre zona noastră. Acest ciclon nu va lovi direct România cu nucleul său, dar periferia sa va aduce fenomene meteo severe, caracterizate prin averse torențiale și descărcări electrice, tipice sezonului cald. Aceste condiții de vreme instabilă sunt prognozate să înceapă de joi seară, extinzându-se în regiunile sud-vestice și, posibil, în partea centrală a țării, pe parcursul nopții de joi spre vineri.

Cum va fi vremea la munte

În zonele montane înalte, precipitațiile se vor transforma în lapoviță și ninsoare, datorită unui proces de răcire ce va afecta aceste regiuni. Deși este așteptată o scădere generală a temperaturilor de la mijlocul săptămânii viitoare încoace, valorile termice vor rămâne totuși peste medie pentru această perioadă a anului.

Această previziune meteorologică complicată subliniază importanța pregătirii adecvate a populației și a autorităților pentru condiții de vreme extremă. Fenomenele anunțate, de la temperaturi anormal de ridicate la furtuni violente și precipitații sub formă de lapoviță sau ninsoare în zonele montane, necesită vigilanță și măsuri preventive pentru a minimiza impactul asupra vieții cotidiene și a infrastructurii.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: