Redactia.ro
Home » Știri » Se spune sau nu la mulți ani de Sfânta Maria? Ce spune tradiția și cum se procedează de fapt?

Se spune sau nu la mulți ani de Sfânta Maria? Ce spune tradiția și cum se procedează de fapt?

Se spune sau nu la mulți ani de Sfânta Maria? Este una dintre dilemele pe care foarte mulți credincioși o au în preajma zilei de 15 august, atunci când este prăznuită Sfanta Maria Mare sau sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului.

În fiecare an, pe 15 august, este prăznuită Sfânta Maria Mare sau Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului, fiind una dintre cele mai importante sărbători din calendarul ortodox care o celebrează pe Sfânta Maria. În această zi sfântă pentru credincioți sarbatorim atât moartea si îngroparea Maicii Domnului, cat si mutarea ei la cer.

Se spune sau nu la mulți ani de Sfânta Maria? Ce spune tradiția

Însă este se spune sau nu la mulți ani de Sfânta Maria? Până și Biserica este împărțită în două când vine vorba de această urare în ziua sfântă. De cele mai multe ori, preoții consideră că e la latitudinea credincioșilor să aleagă dacă vor sau nu să spună „La mulți ani” pe 15 august.

Cât despre tradiție, există două teorii despre sărbătoarea de Sfântă Marie Mare de pe 15 august. Prima susține că în această zi nu se face urarea de “La mulți ani” pentru că sărbătoarea este, de fapt, Adormirea Maicii Domnului, fiind vorba despre moartea Fecioarei Maria.

Așadar, dacă pe 15 august se sărbătorește Adormirea Maicii Domnului, adică trecerea în neființă a Fecioarei Maria, unele tradiții consideră că este păcat să spui ”La mulți ani!” acelor persoane care poartă numele sfânt.

Se spune că doar morții se pomenesc în ziua sărbătorii de Adormire a Maicii Domnului. Onomastica acelora care poartă numele Sfintei Marii poate fi sărbătorită atunci când Biserica Ortodoxă celebrează Nașterea Maicii Domnului, adică în data de 8 septembrie.

Și cu toate că unele tradiții consieră păcat să urezi “La mulți ani” pe 15 august, pentru alții Sfânta Mărie Mare este sărbătoare plină de bucurie, căci Moartea Maicii Domnului este considerată mutare la Viață, fapt care reiese și din Troparul Adormirii Maicii Domnului, conform creștinortodox.ro.
„Mutătu-te-ai la viața ceea ce ești Maica Vieții”.

Rugăciune care se rostește de Sfânta Maria, pe 15 august

Iată ce rugăciune trebuie să rostească credincioșii de Sfânta Mărie Mare, sărbătorită pe 15 august, care este de grabnic ajutătoare.

Sfântă Maria, mă îndrept plin de încredere către Tine, cerându-ți ajutor! Cred cu tărie că mă vei asculta în necazul meu și mă vei sprijini când îmi este greu.
Spre a-ți arăta recunoștința mea, îți făgăduiesc să fac cunoscută și altora această rugăciune. Te rog, cu umilință, să îmi aduci liniște în tristețea și durerile mele
În numele negrăitei rugăciuni și bucurii care ți-a cuprins inima când ai oferit adăpost Mântuitorului lumii în casa ta din Betania, te impor, roagă-te pentru mine și familia mea ca să-l păstrăm pe Dumnezeu în inimă astfel încât să ne învrednicim a primi ajutor în nevoile noastre, mai ales în durerea care mă copleșește acum (se spune dorința).
Te impor, Ajutătoarea celor aflați în suferință, înfrânge orice greutăți precum ai înfrânt balaurul care șade la picioarele tale.”
Se spune rugăciunea Tatăl Nostru, iar apoi: „Bucură-te Marie, cea plină de Dar, Domnul este cu Tine! Binecuvântată ești tu între femei și binecuvântat este rodul pântecului tău care a născut pe Mântuitorul sufletelor noastre Iisus Hristos.
Sfântă Marie, Maica de Dumnezeu, roagă-te pentru noi păcătoșii acum și în ceasul morții noastre. Amin!

 

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: