Redactia.ro
Home » Știri » Se taie din banii elevilor! Veste cumplită pentru micuți. Ce se întâmplă cu alocațiile?

Se taie din banii elevilor! Veste cumplită pentru micuți. Ce se întâmplă cu alocațiile?

Guvernul a decis! Ce se întâmplă cu alocațiile copiilor de la 1 ianuarie 2023

Se taie din banii elevilor! Veste cumplită pentru micuți. Iată ce se întâmplă cu alocațiile!

Se taie din banii elevilor! Pentru cine se aplică

În România există aproximativ 140.000 beneficiari care iau alocație pentru susținerea familiei. La nivelul lunii ianuarie 2023, Ministerul Muncii a raportat un număr de 133.276 de beneficiari, iar suma medie pentru această alocație este de 183 de lei. Acum s-a luat hotărârea ca elevii care cumulează 20 de absențe să nu mai beneficieze de această sumă de bani:

„Inspectoratele școlare vor transmite agenției teritoriale, în luna martie a fiecărui an și în luna august, situația frecventării cursurilor pentru copiii care beneficiază de alocația pentru susținerea familiei, conform unei ordonanțe de urgență, document publicat în Monitorul Oficial. Până acum, inspectoratele aveau sarcina de a raporta situația în luna următoare încheierii semestrului școlar. Proiectul de ordonanță a fost pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de miercuri.

De menționat este faptul că modificarea vine după aproape un an de când a fost publicat în Monitorul Oficial ordinul care a stabilit că anul școlar 2022-2023 este structurat pe module de învățare. Este vorba despre Ordinul ministrului educației nr. 3505/31 martie 2022.

Alocația pentru susținerea familiei este o formă de sprijin pentru familiile cu venituri reduse care au în creștere și îngrijire copii în vârstă de până la 18 ani.

Potrivit notei de fundamentare, acordarea alocației pentru susținerea familiei este în strânsă dependență cu participarea școlară a copiilor de vârstă școlară, cuantumul acesteia diminuându-se în funcție de umărul absențelor înregistrate pe semestrul școlar. Modificarea vine ca urmare a faptului că anul școlar este împărțit pe module, nu pe semestre”, potrivit edupedu.ro

Alocațiile copiilor au crescut în 2023

Majorarea alocațiilor copiilor se raportează la inflația din 2021, nu la cea din 2022, precum s-a decis în cazul pensiilor, conform româniatv.net.

Președintele PSD a susținut că această creștere compensează inflația cu care ne zbatem de zi cu zi:

„E normal ca alocațiile să se mărească, să se indexeze în raport cu inflația. Grădinițele, școlile trebuie finanțate, statul trebuie sa investească mai mult, împreună cu mediul privat. Copii trebuie sa aibă acces la educație”a declarat Marcel Ciolacu.

Totodată, ministrul Muncii, Marius Budăi, a explicat că alocațiile micuților au fost indexate cu rata inflației înregistrată în cursul anului precedent:

„Nu cred că există vreo familie în România sau nu trebuie să susţinem noi o familie în România care să aibă părinţi apţi de muncă şi să trăiască doar din alocaţia copiilor. 

Alocaţiile vor creşte cu rata inflaţiei calculată… cu aia care scrie în lege şi pe care o cunoaştem. (…) Este ceea ce facem acum şi, până la urmă, eu nu cred că există vreo familie în România sau nu trebuie să susţinem noi o familie în România care să aibă părinţi apţi de muncă şi să trăiască doar din alocaţia copiilor”, a afirmat ministrul Muncii pentru sursa citată.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: