Redactia.ro
Home » Știri » Semnul timpuriu al demenței care te va pune pe gânduri! Aceste persoane pot suferi de boala Alzheimer

Semnul timpuriu al demenței care te va pune pe gânduri! Aceste persoane pot suferi de boala Alzheimer

Semnul timpuriu al demenței care te va pune pe gânduri! Aceste persoane pot suferi de boala Alzheimer

Iată care este semnul timpuriu al demenței care te va pune pe gânduri! Aceste persoane pot suferi de boala Alzheimer.

Semnul timpuriu al demenței

Pierderea rapidă a mirosului prezice demența și zone mai mici ale creierului legate de Alzheimer, potrivit unui nou studiu clinic al Universității de Medicină din Chicago, declinul mirosului în timp prezice pierderea funcției cognitive, potrivit news.uchicago.edu.
Deși deseori ne subestimăm capacitatea de a mirosi în comparație cu abilitățile noastre de a vedea și de a auzi, simțul nostru olfactiv oferă creierului nostru informații esențiale, de la detectarea potențialelor pericole, cum ar fi fumul, până la recunoașterea mirosului dulce al prăjiturilor coapte.

Cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Chicago au descoperit un alt motiv pentru a ne aprecia adulmecătorii. Nu numai că un declin al simțului olfactiv al unei persoane în timp poate prezice pierderea funcției cognitive, dar poate prevesti schimbări structurale în regiuni ale creierului importante în boala Alzheimer și în demență.

Descoperirile, bazate pe un studiu longitudinal efectuat pe 515 adulți în vârstă, ar putea duce la dezvoltarea unui test de depistare a mirosului pentru a detecta mai devreme afectarea cognitivă la pacienți.

„Acest studiu oferă un alt indiciu cu privire la modul în care un declin rapid al simțului olfactiv este un indicator foarte bun a ceea ce va sfârși prin a se întâmpla structural în anumite regiuni ale creierului”, a declarat autorul principal Jayant M. Pinto, profesor de chirurgie la Universitatea din Chicago, care studiază bolile olfactive și sinusale.

Boala Alzheimer se caracterizează prin pierderea memoriei și alte simptome, cum ar fi modificări ale dispoziției și dificultăți în îndeplinirea sarcinilor zilnice. Nu există un leac pentru Alzheimer, dar unele medicamente pot încetini temporar simptomele acesteia.

Memoria joacă un rol esențial în capacitatea noastră de a recunoaște mirosurile, iar cercetătorii știu de mult timp că există o legătură între simțul olfactiv și demență. Plăcile și încurcăturile care caracterizează țesuturile afectate de boala Alzheimer apar adesea în zonele olfactive și în zonele asociate memoriei înainte de a se dezvolta în alte părți ale creierului. Nu se știe încă dacă aceste leziuni cauzează de fapt declinul simțului olfactiv al unei persoane.

Cercetătorul și echipa sa au vrut să vadă dacă este posibil să identifice modificările din creier care se corelează cu pierderea mirosului și a funcției cognitive a unei persoane în timp.

„Ideea noastră a fost că persoanele cu un simț al mirosului în declin rapid în timp ar fi într-o stare mai proastă – și mai susceptibile de a avea probleme cerebrale și chiar de a suferi de boala Alzheimer propriu-zisă – decât persoanele care au avut un declin lent sau care și-au menținut un simț al mirosului normal”, a declarat Rachel Pacyna, studentă în creștere în anul patru la medicină la University of Chicago Pritzker School of Medicine și autorul principal al studiului.

Cum afli dacă o persoană suferă de Alzheimer

Echipa a exploatat datele anonime ale pacienților de la Rush University’s Memory and Aging Project (MAP), un grup de studiu inițiat în 1997 pentru a cerceta afecțiunile cronice ale îmbătrânirii și bolile neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer. Participanții la MAP sunt adulți în vârstă care locuiesc în comunități de pensionari sau de locuințe pentru persoane în vârstă din nordul statului Illinois și sunt testați anual pentru capacitatea lor de a identifica anumite mirosuri, pentru funcția cognitivă și pentru semne de demență, printre alți parametri de sănătate. Unii participanți au primit, de asemenea, o scanare RMN.

Riscul de pierdere a simțului olfactiv a fost similar cu purtarea unui factor de risc genetic cunoscut pentru dezvoltarea bolii Alzheimer.

Oamenii de știință de la UChicago Medicine au descoperit că un declin rapid al simțului olfactiv al unei persoane în timpul unei perioade de cogniție normală a prezis mai multe caracteristici ale bolii Alzheimer, inclusiv un volum mai mic de materie cenușie în zonele creierului legate de miros și memorie, o cogniție mai proastă și un risc mai mare de demență la acești adulți în vârstă. De fapt, riscul de pierdere a simțului olfactiv a fost similar cu cel de a fi purtător al genei APOE-e4, un factor de risc genetic cunoscut pentru apariția bolii Alzheimer.

Modificările au fost cele mai vizibile în regiunile olfactive primare, inclusiv în amigdala și cortexul entorinal, care reprezintă o intrare majoră pentru hipocampus, un loc critic în boala Alzheimer.

„Am reușit să arătăm că volumul și forma materiei cenușii din zonele olfactive și cele asociate memoriei din creierul persoanelor cu un declin rapid al simțului olfactiv erau mai mici în comparație cu persoanele care aveau un declin olfactiv mai puțin sever”, a declarat Pinto.

O autopsie este standardul de aur pentru a confirma dacă o persoană a suferit de Alzheimer, iar Pinto speră să extindă în cele din urmă aceste descoperiri prin examinarea țesutului cerebral pentru a găsi markerii bolii Alzheimer. Echipa speră, de asemenea, să studieze eficiența utilizării testelor olfactive în clinici – într-un mod similar cu modul în care sunt utilizate testele de vedere și de auz ca mijloc de depistare și urmărire a adulților în vârstă pentru semnele de demență timpurie și pentru a dezvolta noi tratamente.

 Testele care ar putea descoperi boala

Testele olfactive sunt un instrument ieftin și ușor de utilizat care constă într-o serie de bețișoare cu un aspect asemănător cu cel al stilourilor cu vârf de pâslă. Fiecare stick este infuzat cu un miros distinct pe care persoanele trebuie să îl identifice dintr-un set de patru opțiuni.

„Dacă am putea identifica din timp persoanele de 40, 50 și 60 de ani care prezintă un risc mai mare, am putea avea suficiente informații pentru a le înscrie în studii clinice și a dezvolta medicamente mai bune”, a spus Pacyna.

Studiul a fost limitat prin faptul că participanții au primit doar o singură scanare RMN, ceea ce a însemnat că echipa nu a avut datele necesare pentru a preciza când au început schimbările structurale în creier sau cât de repede s-au micșorat regiunile cerebrale.

„Trebuie să luăm studiul nostru în contextul tuturor factorilor de risc pe care îi cunoaștem despre Alzheimer, inclusiv efectele dietei și ale exercițiilor fizice”, a spus Pinto.

„Simțul olfactiv și schimbarea simțului olfactiv ar trebui să fie o componentă importantă în contextul unei serii de factori care credem că afectează creierul în sănătate și îmbătrânire”, a mai explicat acesta, conform sursei citate. 

 

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: