Redactia.ro
Home » Stil de viață » Sfat de 1 mai: „Nu preparați carnea direct pe grătar!”. Arsura poate fi toxică

Sfat de 1 mai: „Nu preparați carnea direct pe grătar!”. Arsura poate fi toxică

Că doar este 1 Mai și grătarele vor sfârâi, specialiștii vin cu recomandări chimice. Carnea nu trebuie ținută direct în flacără. Când felia de carne are porțiuni arse este cel mai bine să nu o consumați.

Ficatul este în pericol dacă preparați carnea direct pe grătar

Gustul de ars este plăcut de mulți dintre noi, dar gudronul este interzis să-l consumăm! 

„Ficatul uman nu știe ce să facă cu această subtanță. În ciuda celor peste 2000 de reacții chimice, pe care le realizează non-stop. În arsura de la grătar găsim hidrocarburi aromatice policiclice foarte toxice. Suntem adaptați să simțim ce e toxic. Simțim un gust amărui în dreptul arsurii de grătar. Sunt și subtante toxice”, a explicat conf. dr. Nastasia Belc, Institutul Naţional de Cercetare pentru Bioresurse Alimentare, relatează Pro TV.

Un grătar și un pahar de bere. Este nociv

„Gudronul se dizolvă ușor în alcool, noi luăm gudronul și îl ducem direct la ficat! Ficatul îl aruncă în sânge pentru că nu are ce să facă cu el. Cantitatea de gudron din sânge ajunge la organele responsabile de curățarea organismului – plămân, rinichi, ficatul. Ficatul e un reactor chimic, dar nu poate prelucra carbonul/carbunul”, a explicat prof. univ. dr. ing. Ștefan Voicu, Facultatea de Chimie Aplicată.

Cum apărăm ficatul

Cum nu facem rău ficatului? Nu punem carnea direct pe flacără, ci pe o plită specială, iar carnea se marinează înainte.

„Produsul e mai masticabil. Se ține mai puțin pe foc. Temperatura se transmite mai ușor în toată masa produsului”, conf. dr. Nastasia Belc.

„Se pune lămâie”

„În felul acesta, nu apare gudronul. În marinată se pune, optim, lămâie. Pentru acidul pe care îl conține. Lămâia e recomandată și în salată de lângă grătar, ori direct pe felia de carne, pusă în farfurie. Carnea conține fier hemic, ușor de folosit de către organismul uman. Chiar și așa fierul se asimilează eficient în prezența vitaminei C.

În salată, puneți și pătrunjel proaspăt. Frunzele cu cea mai mare concentrație de vitamina C. Dacă luați vitamina C din suplimente, citiți eticheta.”, punctează aceeași sursă.

„Organismul nostru nu produce și nici nu reține vitamina C, dar exită persoane care au probleme cu alimentele acide. Ar trebui să fie vitamina C alcalină, există pe piață printre miile de suplimente ceva ce ni se potrivește nouă, dar trebuie ca această alegere să o facem cu ajutorul unui medic și trebuie să citim prospectul și pe suplimentele alimentare”, a explicat Cecilia Caragea, consultant comunicare medicală, conform aceluiași post TV.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: