Redactia.ro

Sfaturi de grădinărit pentru luna ianuarie. Ce trebuie să facă un grădinar adevărat

Cum se îngrijesc pomii fructiferi iarna? Sfaturi esențiale

Luna ianuarie poate părea o perioadă de repaus pentru grădinărit, însă un grădinar adevărat știe că îngrijirea grădinii nu se oprește nici în fața frigului. Este o lună importantă pentru pregătirea solului, protejarea plantelor și începerea unor activități care vor da roade în primăvară. Iată ce trebuie să faci pentru ca grădina ta să fie pregătită pentru sezonul cald.

Sfaturi de grădinărit pentru luna ianuarie

Îngrijirea pomilor și plantelor

Chiar și în luna ianuarie, grădinarii nu uită de pomii și arbuștii decorativi. Este important să tunzi arborii care nu înfloresc primăvara, pentru a le menține o formă frumoasă și sănătoasă. În schimb, pomii care înfloresc în primăvară, precum liliacul, nu trebuie tăiați acum, pentru a nu afecta florile viitoare. Dacă vremea este mai blândă, este un moment bun pentru a tăia și rări coroanele pomilor fructiferi, cum ar fi meri și perii, dar nu interveni la pruni, cireși și caiși decât în timpul verii.

Pentru a proteja pomii de ger, aplică un strat de var pe trunchiuri. Aceasta va ajuta la prevenirea înghețului și a daunelor provocate de fluctuațiile mari de temperatură.

Protejarea plantelor de frig

Verifică plantele din grădină și asigură-te că nu sunt expuse la temperaturi extreme. Acoperă-le cu folie, pânză sau alte materiale care le pot proteja de îngheț. Dacă ai cactus în ghivece, iarna este perioada ideală pentru a schimba pământul, pentru a preveni rădăcinile înghețate și a le oferi un mediu mai sănătos.

Curățarea zăpezii de pe plante

Un pas esențial pe care mulți grădinari îl omite sunt crengile acoperite de zăpadă. Aceasta poate deveni prea grea și poate rupe crengile. Scutură cu grijă zăpada de pe pomi și arbuști, pentru a preveni accidentele. De asemenea, dacă observi că zăpada se acumulează pe alte plante, asigură-te că o îndepărtezi pentru a le proteja.

Combaterea buruienilor

Chiar dacă luna ianuarie este rece, dacă terenul nu este înghețat și nu este zăpadă, poți continua să te ocupi de buruienile din grădină. Astfel, vei preveni înmulțirea lor rapidă în primăvară și vei reduce volumul de muncă atunci când va începe sezonul cald.

Udarea plantelor

În zilele fără zăpadă sau ploaie, este important să uzi plantele, mai ales pe cele verzi, cum ar fi bradul sau alte conifere. Deși solul poate părea înghețat, este posibil ca acesta să fie uscat, iar udarea va ajuta plantele să reziste gerului uscat, fenomen des întâlnit în lunile de iarnă.

Activități de plantare

Ianuarie este și o perioadă potrivită pentru plantarea anumitor culturi. Dacă vremea nu este extrem de rece și solul nu este înghețat, poți planta răsaduri de ceapă verde, gulie, salată verde, fasole și mazăre. De asemenea, este momentul să pui cartofii la germinat în cofraje de ouă pentru a-i pregăti pentru plantare în primăvară.

Pentru iubitorii de trandafiri, ianuarie este o lună bună pentru a planta butașii, dar asigură-te că solul este bine drenat și locul este însorit. De asemenea, dacă vremea permite, curăță tufele de trandafiri aflate în stare vegetativă.

Protecția pomilor tineri

În cazul pomilor tineri, este important să le oferi protecție suplimentară pe timpul iernii. Poți acoperi rădăcinile cu un strat de paie sau materiale care vor menține temperatura constantă și vor preveni înghețul acestora.

Astfel, luna ianuarie nu este un moment de repaus pentru grădinari, ci o perioadă de pregătire și protecție. Având grijă de plantele tale, chiar și în condiții de frig, vei asigura o grădină sănătoasă și prosperă în primăvară.

 

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: