Redactia.ro
Home » Stil de viață » Simți gust amar dimineața? Descoperă ce afecțiuni poți avea și cum să le tratezi

Simți gust amar dimineața? Descoperă ce afecțiuni poți avea și cum să le tratezi

Percepția detaliată a gustului este extrem de importantă, deoarece ajută la detectarea potențialelor alimente sau substanțe dăunătoare sau chiar otrăvitoare. Această percepție este rezultatul informațiilor senzoriale generate atunci când compușii din cavitatea bucală și orofaringe activează celulele receptorilor gustativi situați pe papilele gustative, ceea ce produce percepția stimulilor dulci, amari, sărați, acizi sau umami (gustul L-glutamatului).

Tulburările gustative (disgeuzia) sunt modificări ale acestei funcții gustative normale, care pot duce la pierderea completă a gustului (ageuzie), reducerea parțială (hipogeuzie) sau supraacuitatea simțului gustativ (hipergeuzie).

Gustul amar joacă un rol important, deoarece prezența unor substanțe fitochimice sănătoase în alimente poate fi asociată cu amărăciune ridicată, iar oamenii evită în general alimentele cu gust amar. Acest lucru poate duce la lacune în preferințele și nevoile sănătoase ale oamenilor.

Gustul amar persistent, indiferent de ceea ce se mănâncă sau se bea, poate indica o problemă de sănătate. Oamenii pot percepe cinci gusturi majore diferite: dulce, amar, acru, sărat și umami (gustul L-glutamatului). Consumul alimentelor gustoase este esențial pentru bunăstarea și practicile zilnice ale unui individ.

Gustul începe atunci când constituenții chimici ai alimentelor și fluidelor ingerate interacționează cu proteinele receptorului sau canalele ionice situate pe suprafețele apicale ale celulelor epiteliale specializate numite celule receptoare ale gustului (TRC).

Potențialul de a descoperi amărăciunea în compușii cu gust amar și în multe alimente este individualizat, iar genetic, alelele din membrul receptor al gustului 2 TAS2R38 au fost legate de acesta. Oamenii cu aceste alele sensibile la amărăciune s-au dovedit a fi mai puțin probabil să consume alcool sau bere, probabil din cauza gustului amar al alcoolului.

Receptorii pentru gust amar (Tas2Rs) sunt o subfamilie de receptori cuplați cu proteina G exprimați nu numai în cavitatea bucală, ci și în diferite țesuturi extra-orale. Câțiva compuși naturali amari din plante, cum ar fi extractul de pepene amar și noscapina, au prezentat rezultate anticancerigene împotriva unui număr destul de mare de tipuri de cancer.

Desi nu este o problema grava, gustul amar in gura poate cauza disconfort, in special atunci cand afecteaza simtul gustativ al alimentelor. Daca experimentezi acest simptom, exista posibilitatea sa suferi de una dintre urmatoarele afectiuni:

Scleroza laterala amiotrofica

Aceasta afectiune este caracterizata de degenerarea progresiva a neuronilor motori superiori si inferiori. Printre simptomele clinice se numara slabiciunea musculara, dificultatea de a inghiti (disfagie), tulburari de articulatie (disartrie), degenerarea musculara (atrofie) si contractii musculare involuntare (fasciculatii). Alte semne pot include hiperreflexie, spasticitate, semne Babinski (extensia degetului mare de la picior, adesea insotita de ratacirea celorlalte degete) si clonus (mai multe convulsii asociate cu leziuni ale centrilor nervosi motori superiori). Pacientii cu scleroza laterala amiotrofica pot experimenta un gust persistent de metal amar chiar de la debutul bolii.

 Afecțiuni cronice din sfera ORL

Există o serie de afecțiuni cronice ale aparatului respirator superior și urechii medii care pot cauza senzația de gust amar în gură și exacerbarea gustului. Printre acestea se numără otita cronică, rinosinuzita cronică cu polipi nazali și fără polipi nazali, precum și boala respiratorie exacerbată cu acid acetilsalicilic, care pot avea diferite niveluri de inflamație și severitate a bolii. În cazul polipilor nazali, celulele chemosenzory solitare (SCC) sunt îmbogățite și produc interleukina 25 (IL-25) în căile respiratorii superioare, ceea ce poate duce la inflamație de tip 2. De asemenea, aceste celule sunt activate de benzoatul de denatonium (DB) cu gust amar.

Sindromul burning mouth (sindromul gurii care arde)

Sindromul gurii care arde, cunoscut și sub numele de sindromul burning mouth, este caracterizat de o senzație de arsură la nivelul gurii care poate deveni dureroasă. Această senzație poate fi resimțită într-o parte a gurii sau în întreaga cavitate bucală și poate fi însoțită de o senzație de gură uscată sau de un gust metalic persistent. Acest sindrom poate apărea la ambele sexe, însă este mai frecvent întâlnit la femeile aflate la menopauză sau după aceasta.

Deși, de multe ori, cauza sindromului burning mouth nu poate fi identificată, specialiștii sugerează că aceasta poate fi legată de nervii din zona bucală. Sindromul poate fi, de asemenea, asociat cu alte afecțiuni preexistente, cum ar fi diabetul, sau cu forme de tratament invazive pentru boli cronice, cum ar fi tratamentul pentru cancer. De asemenea, schimbările hormonale din timpul menopauzei pot fi un factor de declanșare al sindromului, alături de uscăciunea gurii și mucoaselor în general.

Medicamente și suplimente alimentare

După ce sunt absorbite de organism, anumite medicamente și suplimente alimentare pot lăsa în salivă reziduuri care pot provoca gustul amar. În plus, dacă aceste medicamente conțin elemente metalice, acestea pot accentua senzația neplăcută în gură. Printre medicamentele și suplimentele alimentare care pot cauza gustul amar se numără:

  • Anumite medicamente prescrise pentru probleme cardiace
  • Antibioticele care conțin clorhidrat de tetraciclină, precum cele utilizate în tratamentul infecțiilor
  • Vitaminele și suplimentele alimentare care conțin zinc, crom sau cupru
  • Medicamentele care conțin litiu, utilizate în tratarea unor afecțiuni psihice.

Remedii naturiste și soluții pentru gustul amărui în gură

Există mai multe opțiuni de remedii naturiste și soluții simple pentru ameliorarea simptomului și chiar pentru a preveni apariția gustului amar în gură. Iată câteva dintre acestea:

  • Hidratează-te adecvat și mestecă gumă fără zahăr pentru a stimula producția de salivă.
  • Menține o igienă orală corespunzătoare. Periază dinții timp de două minute de două ori pe zi și folosește zilnic ață dentară sau un irrigator bucal. De asemenea, efectuează controale de rutină la dentist la fiecare șase luni.
  • Evită riscul de reflux gastroesofagian prin reducerea consumului de alimente picante, iuți sau grase, prin renunțarea la fumat și prin limitarea consumului de alcool. Încearcă să mănânci porții mici și dese de mâncare, în locul unor mese mai rare și mai consistente.
  • Un alt remediu naturist eficient este extractul de ulm alunecos, care ajută la stimularea secrețiilor mucoase, protejând astfel tractul gastrointestinal de iritații provocate de acidul gastric și prevenind refluxul gastroesofagian și gustul amărui în gură.
  • În final, dacă urmezi un tratament medicamentos, întreabă medicul tău dacă acesta poate cauza senzația de gust amar în gură.
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini