Redactia.ro
Home » Stil de viață » Singurul cuvânt din limba română care are toate cele opt vocale. Sigur nu-l știai

Singurul cuvânt din limba română care are toate cele opt vocale. Sigur nu-l știai

Singurul cuvânt românesc care începe și se termină cu litera „Ș”. Sigur nu-l știai

Limba română se remarcă prin bogăția sa lexicală și prin particularitățile gramaticale care o fac una dintre cele mai interesante limbi. Ai fi surprins să afli că în această limbă există un singur cuvânt care conține toate cele opt vocale (a, ă, â, e, i, î, o, u)? Acest cuvânt, format din nu mai puțin de 17 litere, are o poveste intrigantă. Descoperă despre ce cuvânt este vorba și ce semnificație îl însoțește. Iată detaliile!

Singurul cuvânt din limba română care are toate cele opt vocale

Când auzi de un cuvânt alcătuit din 17 litere și conținând toate vocalele, ai putea crede că este vorba de un termen științific sau un concept complex. Ei bine, lucrurile nu stau deloc așa.

Singurul cuvânt din limba română care conține toate cele opt vocale este „autoînsămânțările”. Această formă declinată la nominativ-acuzativ plural provine de la termenul „autoînsămânțare”. Dicționarul Explicativ al Limbii Române definește „autoînsămânțare” ca „însămânțarea naturală a plantelor, mai ales din flora spontană, prin scuturarea semințelor.”

Curiozități lingvistice: Cele mai lungi cuvinte cu vocale repetate

Limba română continuă să surprindă prin curiozitățile sale. Pe lângă cuvântul cu cele opt vocale, există alte exemple interesante. „Ultrarevoluționarei” și „semiautopropulsatei” sunt cuvinte în care cele cinci vocale principale se repetă de două ori. În plus, cuvinte precum „citomegalovirusurilor” și „mucopolizaharidozelor” sunt cele mai lungi cuvinte alcătuite integral din alternări de vocale și consoane.

Recordul pentru cel mai lung cuvânt

Limba română găzduiește și un cuvânt cu adevărat impresionant în privința lungimii sale. „Pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza” este cel mai lung cuvânt din vocabularul limbii române, având 44 de litere. Descrie o afecțiune pulmonară cronică care apare în special la muncitorii expuși la pulbere de bioxid de siliciu, cum ar fi cei din mine.

Limba română ascunde și palindroame interesante. Un astfel de exemplu este „elenofonele”, cu 11 litere, care se citește la fel de la dreapta la stânga și invers. Acest cuvânt semnifică „vorbitoarele de limbă elenă”.

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: