Redactia.ro
Home » Știri » Singurul cuvânt din limba română care începe și se termină cu litera „h”. Tu știi care este?

Singurul cuvânt din limba română care începe și se termină cu litera „h”. Tu știi care este?

GALERIE FOTO (2) Singurul cuvânt românesc care începe și se termină cu litera „Ș”. Sigur nu-l știai

Limba română ascunde numeroase trăsături unice, cunoscute doar de lingviști și de cei pasionați de acest domeniu. Aceste particularități variază de la cuvinte care se pot citi în ambele sensuri, de la dreapta la stânga, până la cuvinte rare care încep și se încheie cu aceeași literă. Un exemplu interesant este faptul că puțini cunosc că în limba română există un singur cuvânt care începe și se termină cu litera „h”. Iată despre ce cuvânt este vorba!

Singurul cuvânt din limba română care începe și se termină cu litera „h”

Limba pe care o utilizăm, ca și majoritatea limbilor din lume, este într-o continuă schimbare. Această caracteristică dinamică implică adesea apariția unor cuvinte noi, împrumutate din alte limbi. În prezent, limba română este vorbită de aproximativ 28 de milioane de indivizi din diverse regiuni ale globului. Dintre aceștia, aproximativ 24 de milioane au româna ca limbă maternă.

În ceea ce privește geneza sa, limba română se încadrează în categoria limbilor latine, similar cu franceza, italiana, spaniola și portugheza. Acest fapt indică că majoritatea cuvintelor din limba română au rădăcini în limba latină. Alături de acestea, se regăsesc cuvinte de proveniență dacică și din limba slavă, în plus față de neologismele împrumutate din alte limbi.

În limba română, se regăsește un singur cuvânt care începe și se sfârșește cu litera „h”. Acest cuvânt este „hemistih”, conform definției din DEX, semnificând „una dintre cele două jumătăți ale unui vers, separate prin cezură”.

Care este cel mai lung cuvânt din limba română

De asemenea, un alt exemplu de cuvânt care începe și se termină cu litera „î” este „înzăvorî”. Acest verb se referă la acțiunea intenționată de a bloca mișcarea unei piese față de alta, folosind mecanisme de închidere.

Cel mai lung cuvânt din limba română, alcătuit din 44 de litere, este un termen medical ce se găsește în dicționarele de specialitate, dar nu și în DEX. Acest termen este „Pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza” și denumește o boală pulmonară cronică care apare în special la lucrătorii din mine, ca rezultat al expunerii prelungite la pulberile de bioxid de siliciu.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: