Redactia.ro
Home » Știri » Somație către Președintele Iohannis! Șeful statului trebuie să declare stare de urgență

Somație către Președintele Iohannis! Șeful statului trebuie să declare stare de urgență

Somație către Președintele Iohannis! Șeful statului trebuie să declare stare de urgență

Somație către Președintele Iohannis! Șeful statului trebuie să declare stare de urgență. Avocatul Poporului a precizat că președintele Klaus Iohannis trebuie să declare stare de urgență din cauza coronavirusului.

Somație către Președintele Iohannis! Klaus Iohannis trebuie să declare stare de urgență

Avocatul Poporului a lansat o somație către șeful statului pentru a declara stare de urgență în România, iar Parlamentul României să o accepte în conformitate cu art. 93 alin (1) și (2) din Constituția României.

Avocatul Poporului, în calitate de garant constituțional al drepturilor și libertăților fundamentale, luând act de măsurile administrative adoptate în ultimele zile în acțiunea de combatere a răspândirii virusului Covid – 19 solicită Președintelui României să declare starea de urgență, iar Parlamentului României să o încuviințeze, în conformitate cu art. 93 alin.(1) și (2) din Constituția României”, se arată într-un comunicat transmis de Avocatul Poporului.

Avocatul Poporului susține că această somație este obligatorie să fie lansată deoarece așa prevede legea fundamentală în cazul situațiilor extreme.

De asemenea, Avocatul Poporului precizează că România trebuie să respecte întocmai acest act normativ. „Acestea sunt exigențele statului de drept, în care restrângerea unor drepturi și libertăți nu poate fi făcută decât în condițiile art. 53 din Constituția României. România are legislație în materie, respectiv O.U.G. nr. 1/1999, iar prevederile acestui act normativ trebuie respectate întocmai”.

Proiectul de lege care acordă zile libere părinților a fost adoptat

Comisia de Muncă a Camerei Deputaților a adoptat proiectul de lege care obligă angajatorii să le acorde zile libere plătite părinților care nu au cu cine să-și lase copiii acasă în cazul unor situații de urgență.

După ce la începutul săptămânii s-a anunțat că vor fi închise toate unitățile de învățămnt din România, părinții s-au alarmant pentru că nu aveau cu cine să-și lase copiii acasă.

Se acordă zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ unde aceștia sunt arondați, ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme decretate de către autoritățile competente cu atribuții în domeniu”, prevede articolul 1 al proiectului legislativ.

Mai mult, prevederile se vor aplica părinților ai căror copii au vârsta de până în 12 ani, înregistrați în cadrul unei unități de invățământ. De asemenea, și părinților copiilor cu dizabilități înregistrați în cadrul unei unități de învățământ.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: