Redactia.ro
Home » Știri » Sorin Oprescu a fost transferat la închisoarea din Atena cu cei mai periculoși deținuți

Sorin Oprescu a fost transferat la închisoarea din Atena cu cei mai periculoși deținuți

Mutare de proporții pentru Sorin Oprescu! Fostul Primar General al Capitalei a fost transferat aseară la un penitenciar de maximă siguranță din Atena. Acolo sunt încarcerați deținuți extrem de periculoși! Fostul edil speră, însă, că va putea obține azil politic în Grecia. Pentru asta și-a angajat o mulțime de avocați!

Sorin Oprescu va sta 40 de zile în arest la închisoarea Korydallos. În acest penitenciar săvârșesc pedepse persoane condamnate pentru fapte deosebit de grave, precum crime. Procurorii Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Atena au obținut menținerea mandatului de arestare. Judecătorii greci vor decide în perioada imediat următoare ce se va întâmpla cu fostul edil. Mai exact dacă va fi cercetat în continuare în Grecia, în stare de arest sau dacă vor fi începute procedurile de extrădare.

Avocaţii lui Sorin Oprescu au de gând să ceară în instanţă ca fostul primar al Capitalei să fie cercetat în stare de libertate.

Chiar din ziua încarcerării, Sorin Oprescu a solicitat azil politic în Grecia. Motivația lui a fost aceea că în România nu a avut parte de un proces echitabil.

Arestarea lui Sorin Oprescu a stârnit controverse în presa din Grecia. Au intrat peste el în civil! L-au înconjurat! Nu a fost un polițist, a fost o echipă întreagă!”

Fostul primar al Bucureștiului a fost condamnat definitiv la 10 ani și 8 luni de închisoare pentru corupție. Acesta va rămâne în arest în Grecia timp de 40 de zile, până la finalizarea procedurilor de extrădare.

Un medic grec a dezvăluit că arestarea lui Oprescu a făcut vâlvă în presa elenă.

„Nu a opus deloc rezistență, dar a fost surprins. Nu putea să opună niciun moment rezistență. Nu a fost un singur polițist grec, a fost o echipă întreagă de polițiști care l-au înconjurat. Au intrat cu haine civile peste el, așa că nici el nu a înțeles despre ce a fost vorba”, a declarat dr. Nikos Razis Koudounis.

Familia și apropiații medicului îl cunoșteau pe acesta din Salonic, unde ar avea o proprietate. Sorin Oprescu a fost prins, însă, într-o zonă de lux a Atenei, în Glyfada.

„Este o regiune foarte bogată a Greciei, unde trăiesc foarte mulți oameni de afaceri, cântăreți, fotbaliști stau acolo permanent sau cu chirie. A fost preluat și, bineînțeles, condus acolo, dar nu voia să stea definitiv acolo, voia să meargă prin insulele Greciei, în altă parte. Putea să se ascundă mai ușor, pentru că, să nu uităm, se așteaptă peste 20 de milioane de turiști în insulele grecești, în perioada de vară”, a mai spus medicul Nikos Razis Koudounis.

Sorin Oprescu, condamnat la 10 ani și 8 luni de închisoare cu executare

Fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu a fost dat în urmărire internațională după ce a fost condamnat la 10 ani şi 8 luni închisoare cu executare pentru corupţie. A fost găsit marți, în Atena, Grecia.

„La data de 17 mai, în urma activităţilor investigative şi de cooperare poliţienească, efectuate de Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), prin Direcţia Operaţiuni Speciale, Direcţia de Investigaţii Criminale, Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională, în colaborare cu Centrul SELEC şi poliţiştii greci, coordonaţi de şeful ENFAST din Atena, au depistat, în zona oraşului Atena, un bărbat, de 70 de ani, urmărit la nivel internaţional”, informează IGPR.

Pe 13 mai, a fost condamnat definitiv, la o pedeapsă cu închisoarea, de 10 ani şi 8 luni închisoare cu executare. A fost acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, luare de mită, abuzul în serviciu şi spălarea banilor, conform Agerpres. Astfel, Pe numele fostului edil a fost emis un mandat european de arestare.

„Cel în cauză a fost condus la sediul autorităţii judiciare competente, în vederea confirmării şi punerii în executare a mandatului”, arată sursa citată.

Fostul edil a fost condamnat pentru mai multe infracțiuni

Sorin Oprescu a fost condamnat în dosarul în care este acuzat că a primit, în septembrie 2015, la locuinţa sa din Ciolpani, 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa, fost director al Administraţiei Cimitirelor, bani care ar proveni din acte de corupţie.

În primă instanță, Tribunalul Bucureşti (instanţa de fond) l-a condamnat pe Oprescu, în mai 2019, la 5 ani şi 4 luni închisoare.  Pedeapsă a fost, însă, mărită de Curtea de Apel Bucureşti la 10 ani şi 8 luni. S-a întâmplat după ce judecătorii au aplicat forma agravantă a infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat.

Conform deciziei instanţei, fostul edil a primit 6 ani şi 6 luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat în variantă agravată; 6 ani pentru luare de mită, 3 ani închisoare pentru abuz în serviciu şi 3 ani şi 6 luni închisoare pentru spălarea banilor. Pedepse au fost contopite şi, prin adăugarea unui spor, a rezultat 10 ani şi 8 luni închisoare.

Instanţa a mai dispus confiscarea specială de la Sorin Oprescu a sumelor de 25.000 euro, 102.400 lei şi de 9.500 euro.

Totodată, magistraţii au decis confiscarea extinsă a imobilului situat în municipiul Bucureşti, str. Herăstrău, cumpărat de Sorin Oprescu, prin intermediul iubitei sale, Adriana-Elena Nica.

În plus, a fost menţinut sechestrul asigurător asupra imobilului situat pe str. Covrigarului, sat Ciolpani, compus din casă, în suprafaţă de 526 mp, şi teren, în suprafaţă de 895 mp, aparţinând lui Sorin Oprescu.

Fostul primar trebuie să plătească şi 50.000 lei cheltuieli judiciare către stat.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: