Redactia.ro
Home » Știri » Sorin Oprescu, condamnat definitiv la 10 ani și 8 luni de închisoare cu executare

Sorin Oprescu, condamnat definitiv la 10 ani și 8 luni de închisoare cu executare

Sorin Oprescu, condamnat definitiv la 10 ani și 8 luni de închisoare cu executare

Sorin Oprescu, condamnat definitiv la 10 ani și 8 luni de închisoare cu executare. Fostul primar al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost acuzat de luare de mită. Acesta a fost condamnat definitiv la 10 ani și 8 luni de închisoare, potrivit minutei de ședință. Fostul edil este acuzat de luare de mită.

Sorin Oprescu, condamnat definitiv la 10 ani și 8 luni de închisoare cu executare

Curtea de Apel București a decis vineri, 13 mai, după mai bine de 6 ani de proces, să pronunțe decizia definitivă în dosarul în care fostul primar al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost condamnat în primă instanță la 5 ani și 4 luni de închisoare cu executare. Potrivit minutei de ședință, Sorin Oprescu a fost condamnat definitiv la 10 ani și 8 luni de închisoare.

Sentința a fost pronunțată vineri de Curtea de Apel București. De asemenea, instanța a decis și confiscarea a sumelor de 102.000 de lei și 9.400 de euro. dar și a mai multor case și terenuri deținute de fostul primar general Sorin Oprescu în București. Politicianul este acuzat că a primit, în septembrie 2015, la locuința sa din Ciolpani, suma de 25.000 de euro de la Bogdan Popa, fost director al Administrației Cimitirelor, bani care ar proveni din corupție. La acest moment, Sorin Oprescu se află în Austria, la fiul său. În același dosar a fost condamnat la 11 ani și 6 luni de închisoare și fostul director din Primăria București Popa Bogdan Cornel.

5 ani și 4 luni de închisoare în prima instanță

În acest dosar, fostul edil al Capitalei a fost trimis în judecată de DNA în noiembrie 2015, pentru luate de mită, constituire a unui grup infracțional organizat și abuz în serviciu. Sentința în dosar ar fi trebuit anunțată în aprilie 2021, dar cele două judecătoare nu s-au înțeles, fiind ales un al treilea judecător prin formarea unui complet de divergență. În 13 mai 2019, Sorin Oprescu a fost condamnat de Tribunalul București la 5 ani și 4 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită, constituire a unui grup infracțional organizat și abuz în serviciu. Decizia a fost atacată atât de fostul primar, care a cerurt să fie achitat, dar și de procurorii DNA, care au cerut o pedeapsă mai mare.

Iniţial, structura grupului era simplă şi perfect adaptată scopului urmărit, presupunând doar un lider (directorul instituţiei publice cu rol de autoritate contractantă, calitate în care dispunea de influenţa necesară determinării câştigătorului unei proceduri de achiziţii publice, dar şi dreptul de a semna acordurile cadru şi contractele), conducători de societăţi private care doreau să execute lucrări, precum şi o sumă de apropiaţi ai liderului care să îl ajute, prin documente fictive şi societăţi fără activitate, să obţină în numerar, într-o formă aparent legală, mita plătită de contractorii privaţi”, spun procurorii DNA.

În curs de actualizare

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@redactia.ro
Etichete: