Redactia.ro
Home » Stil de viață » Specialiștii au dezvăluit cauza pricipală a declanșării unui AVC. Care sunt simptomele

Specialiștii au dezvăluit cauza pricipală a declanșării unui AVC. Care sunt simptomele

Până la ce vârstă se dezvoltă creierul uman. Maturizarea are loc departe de vârsta de 18 ani

Accidentul vascular cerebral (AVC) reprezintă una dintre cele mai frecvente și grave afecțiuni medicale, cu un impact major asupra sănătății publice. Conform datelor recente, specialiștii au identificat cauzele principale ale declanșării unui AVC și au subliniat importanța recunoașterii timpurii a simptomelor pentru a crește șansele de supraviețuire și recuperare completă. Iată principalele cauze ale AVC-ului, simptomele specifice și măsurile preventive esențiale.

Ce este un AVC și cum apare

Accidentul vascular cerebral, cunoscut și sub denumirea de atac cerebral, apare atunci când fluxul de sânge către o parte a creierului este întrerupt sau redus semnificativ, privând țesutul cerebral de oxigen și nutrienți. Aceasta duce la moartea celulelor cerebrale într-un interval de câteva minute. Există două tipuri principale de AVC:

  1. AVC ischemic: Este cel mai comun tip, reprezentând aproximativ 87% din toate cazurile. Acesta apare atunci când un vas de sânge care furnizează sânge creierului este blocat de un cheag.
  2. AVC hemoragic: Acest tip apare atunci când un vas de sânge din creier se sparge, provocând hemoragie. Poate fi cauzat de hipertensiune arterială necontrolată, anevrisme sau alte anomalii vasculare.

Principalele cauze ale AVC-ului

Cercetătorii și medicii specialiști au subliniat câteva cauze principale care contribuie la riscul de apariție a unui AVC. Printre acestea se numără:

Hipertensiunea arterială

Hipertensiunea arterială, sau tensiunea arterială ridicată, este considerată principalul factor de risc pentru AVC. Presiunea crescută asupra pereților arterelor poate deteriora vasele de sânge, facilitând formarea cheagurilor sau provocând rupturi.

Bolile cardiace

Afecțiuni precum fibrilația atrială, boala coronariană și insuficiența cardiacă pot crește riscul de formare a cheagurilor de sânge care pot migra spre creier, provocând un AVC ischemic.

Diabetul

Diabetul crește riscul de AVC deoarece nivelurile ridicate de glucoză din sânge pot deteriora vasele de sânge și pot accelera ateroscleroza, procesul de îngroșare și întărire a arterelor.

Fumatul

Fumatul contribuie la deteriorarea vaselor de sânge, crește tensiunea arterială și scade nivelul de oxigen din sânge, toate acestea crescând riscul de AVC.

Simptomele unui AVC

Recunoașterea timpurie a simptomelor unui AVC poate salva vieți și poate reduce semnificativ efectele pe termen lung. Simptomele unui AVC apar brusc și includ:

  1. Slăbiciune bruscă sau amorțeală: De obicei, într-o parte a corpului, cum ar fi fața, brațul sau piciorul.
  2. Confuzie și dificultăți de vorbire: Persoana poate avea dificultăți în a înțelege sau a rosti cuvintele.
  3. Probleme de vedere: Vedere încețoșată sau pierderea vederii la unul sau ambii ochi.
  4. Dificultăți de mers: Pierderea echilibrului sau a coordonării.
  5. Dureri de cap severe: Durere de cap bruscă și intensă, fără o cauză evidentă.

Este esențial să se acționeze rapid în cazul în care se suspectează un AVC. Există un acronim simplu care ajută la recunoașterea semnelor unui AVC: FAST (Face, Arms, Speech, Time). Dacă o persoană are fața căzută pe o parte, nu poate ridica un braț sau are dificultăți de vorbire, este timpul să chemați imediat ajutor medical de urgență.

Măsuri preventive pentru reducerea riscului de AVC

Prevenirea AVC-ului implică adoptarea unui stil de viață sănătos și gestionarea factorilor de risc. Iată câteva măsuri esențiale pentru reducerea riscului de AVC:

Menținerea unei tensiuni arteriale sănătoase

Controlul tensiunii arteriale prin dietă, exerciții fizice regulate și medicamente prescrise de medic poate reduce semnificativ riscul de AVC.

Adoptarea unei alimentații echilibrate

O dietă bogată în fructe, legume, cereale integrale și proteine slabe, și săracă în grăsimi saturate și sare, poate contribui la sănătatea cardiovasculară și la reducerea riscului de AVC.

Activitatea fizică regulată

Exercițiile fizice regulate ajută la menținerea unei greutăți sănătoase, reducerea tensiunii arteriale și îmbunătățirea sănătății generale a inimii și a vaselor de sânge.

Renunțarea la fumat

Fumatul este un factor de risc major pentru AVC. Renunțarea la fumat poate îmbunătăți semnificativ sănătatea cardiovasculară și poate reduce riscul de accident vascular cerebral.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: