Redactia.ro
Home » Știri » Statut de persoană pentru un elefant! Demers pentru eliberarea elefantului Happy dintr-o grădină zoologică

Statut de persoană pentru un elefant! Demers pentru eliberarea elefantului Happy dintr-o grădină zoologică

Un tribunal din New York va decide dacă acordă statutul de persoană pentru un elefant. Judecătorii vor decide miercuri dacă o femelă de elefant va beneficia de drepturile legale pe care le au oamenii.

Statut de persoană pentru un elefant

Tribunalul va decide dacă femela de elefant pe nume Happy ar trebui să aibă aceleași drepturi ca oamenii. Asta se întâmplă după ce un grup pentru apărarea drepturilor animalelor se luptă de câţiva ani să îl elibereze pe elefantul Happy de la Bronx Zoo, relatează Reuters.

Elefantul Happy e închis la ZOO din 1977

Elefantul asiatic în vârstă de 51 de ani se află la grădina zoologică din New York din 1977.

În urmă cu patru ani, Nonhuman Rights Project din Florida a început să ceară tribunalelor din New York să o elibereze pe Happy în unul dintre cele două sanctuare pentru elefanţi din Statele Unite, argumentând că animalul era ţinut ilegal după gratii.

Cei din grupul pentru apărarea drepturilor animalelor au spus că Happy avea dreptul la „habeas corpus”, un demers legal prin care persoane deţinute ilegal sau care acţionează în numele lor pot cere lămuriri cu privire la motivul pentru care sunt reţinute.

Legea „habeas corpus” din New York nu defineşte „persoana”, iar grupul susţine că Happy ar trebui să fie recunoscută astfel.

Nu e prima încercare de a salva elefantul

Eforturile anterioare de a oferi statutul de persoană animalelor, inclusiv cimpanzeilor, nu au avut succes.

În februarie 2020, un tribunal din New York a respins petiţia iniţială, argumentând că Happy este o „fiinţă inteligentă, autonomă”, care „poate avea dreptul la libertate”, dar nu este în mod legal o persoană. O curte de apel a confirmat ulterior această decizie.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: