Redactia.ro
Home » Știri » Subvarianta Eris, noul pericol de la Covid-19. Ce simptome manifestă şi când trebuie să te îngrijorezi

Subvarianta Eris, noul pericol de la Covid-19. Ce simptome manifestă şi când trebuie să te îngrijorezi

Medicii au atras atenţia, în ultimele zile, că s-au înmulţit alarmant cazurile de noi infectări cu Covid-19. Tulpina Omicron a coronavirusului continuă să sufere mutații.

S-au dezvoltat subvariantele SARS-CoV-2 Eris şi Pirola

Cele două tulpini au virulenţă sporită?

Directorul medical al Institutului „Matei Balş”, dr. Adrian Marinescu, a spus că, cel puţin deocamdată, aceste două subvariante ar avea o virulenţă sporită.

În momentul în care un virus rămâne în circulaţie o perioadă lungă de timp evident că suferă mutaţii. Cele mai multe sunt mutaţii fără semnificaţie, dar este clar că apar variante sau subvariante.

Ce avem în momentul de faţă sunt două subvariante care ţin tot de Omicron şi este vorba despre Eris cu nume de cod EG.5 şi mai este vorba despre Pirola care are nume de cod BA.2.86.

Cele două subvariante sunt destul de des întâlnite peste tot, inclusiv în Europa şi în România. Probabil că spre jumătate dintre noile cazuri de infecţie cu SARS-CoV-2 au o legătură cu aceste subvariante.

Nu este nimic de speriat în condiţiile în care nu este demonstrată cel puţin deocamdată o virulenţă sporită. Este o contagiozitate care fără discuţie se potriveşte cu tot ceea ce a însemnat Omicron„, a declarat dr. Adrian Marinescu, care a adăugat că, deşi se constată o creştere a numărului de cazuri COVID în ultimele săptămâni, nu se poate vorbi despre restricţii sau alte valuri pandemice cum au fost cele din anii trecuţi.

Simptomele subvariantei Eris

Datele oficiale sunt următoarele: 325 dintre cazurile noi din ultima săptămână sunt ale unor pacienți reinfectați. Incidența înregistrată la 14 zile este și ea în creștere ușoară, de la 0.05, până la 0.07, în intervalul 7-13 august.

290 de persoane sunt spitalizate, dintre care, 37, la ATI. Din totalul pacienților internați în prezent, 30 sunt minori, 28 fiind internați în secții și 2 în ATI.

Simptome subvarianta Eris:

  • durere în gât,
  • febră și/ sau frisoane,
  • tuse,
  • durere musculară,
  • rinoree sau congestie nazală,
  • durere de cap,
  • stare de oboseală,
  • dificultate de respirație,
  • vărsături sau/ și greață,
  • diaree.
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: