Suma maximă de bani cash care poate fi păstrată în „casă” de la 1 noiembrie 2023. Iată ce impune legea austerităţii!
Suma maximă de bani cash care poate fi păstrată în „casă” de la 1 noiembrie 2023
Legea austerității se apropie de momentul aplicării sale, cu impact asupra unui număr semnificativ de români și a societăților comerciale, care vor fi afectate de noile reguli privind păstrarea banilor cash în „casă”, începând din luna noiembrie.
Această lege a fost asumată de Guvern și a primit aprobarea președintelui Klaus Iohannis, urmând să intre în vigoare la 1 noiembrie, aducând cu sine o serie de schimbări fiscale și economice. Categoriile cele mai afectate vor fi persoanele juridice și, în special, angajații din sectorul public.
De la 1 noiembrie, se vor elimina anumite facilități pentru angajații din construcții și agricultură, în timp ce angajații din domeniul IT cu salarii brute de peste 10 mii de lei vor fi supuși impozitării.
Una dintre prevederile-cheie ale legii, care va intra în vigoare de la 11 noiembrie, privește suma maximă de bani cash pe care o societate comercială o poate deține în casieria sa. Mai exact, sumele de numerar la sfârșitul fiecărei zile nu pot depăși limita de 50 de mii de lei.
Pe lângă impactul asupra mediului de afaceri, legea austerității va afecta și angajații din sectorul public. Bugetarii români nu vor mai primi prime de Crăciun sau al 13-lea salariu în acest an, iar nerespectarea acestei reguli va implica sancțiuni. Cu alte cuvinte, în lunile decembrie și ianuarie, angajații de la stat vor primi doar salariul de bază, fără nicio bonificație acordată în mod tradițional la sfârșitul anului.
Indiferent dacă este vorba despre prime de Crăciun, al 13-lea salariu sau cadouri pentru copiii angajaților, aceste beneficii nu vor mai fi acordate în luna decembrie, în încercarea Executivului de a economisi 8 miliarde de lei, dată fiind situația dificilă a bugetului de stat.
Legea austerității, măsuri fiscale de la 1 ianuarie 2024
Începând cu 1 ianuarie 2024, legea austerității va introduce măsuri fiscale suplimentare, cum ar fi aplicarea Contribuției de Asigurări Sociale de Sănătate (CASS) la tichetele de masă și voucherele de vacanță, precum și majorarea TVA-ului de la 5% la 9% pentru diverse produse și servicii. Totodată, se va introduce un impozit pentru locuințele cu valoarea de peste 500 de mii de euro și pentru mașinile cu valoarea de peste 75 de mii de euro.
De asemenea, o altă măsură care stârnește controverse este introducerea unei taxe de 1% pentru companiile cu cifra de afaceri mai mare de 50 de milioane de euro.
Sursa foto: Arhivă