Redactia.ro
Home » Știri » Superstiții importante pentru moșii de Vară 2023. De ce nu au voie femeile să umble cu capul descoperit de Sâmbăta Morților

Superstiții importante pentru moșii de Vară 2023. De ce nu au voie femeile să umble cu capul descoperit de Sâmbăta Morților

Superstiții importante pentru moșii de Vară 2023. De ce nu au voie femeile să umble cu capul descoperit de Sâmbăta Morților

De-a lungul anului există mai multe sărbători destinate celor trecuți în neființă, iar una dintre acestea este Sâmbăta Morților. Cunoscută și sub numele de Moșii de Vară, în această zi se pomenesc morții și se respectă mai multe tradiții și obiceiuri. Vezi ce este complet interzis să faci în această zi și ce trebuie să dai de pomană pentru sufletele celor adormiți.

Moșii de iarnă în 2023. Ce se dă de pomană în această zi

În fiecare an, în calendarul creștin ortodox se pomenesc Moșii de vară sau Sâmbăta Morților. Sărbătoarea este importantă pentru toți cei care au persoane decedate în familie, pentru care vor să dea ceva de pomană. Nu este un eveniment religios cu dată fixă, ci ziua marcării acestuia diferă în funcție de când pică Rusaliile.

Vezi și: Când sunt sărbătoriți Moșii de iarnă. Ce se dă de pomană în Sâmbăta Morților

În 2023, Moșii de vară se pomenesc sâmbătă, 3 iunie, cu o zi înainte de sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh, Rusaliile. În această zi, femeile merg la mormintele celor decedați, dau cu tămâie și aprind lumănări la fiecare colț al locului de veci. Se spune că lumina le va încălzi sufletul celor decedați.

Se dă de pomană pentru sufletele celor care nu mai sunt printre noi, pentru a le demonstra acestora că nu i-am uitat. Femeile merg la biserică și duc colivă, vin și prescuri sau chiar castroane cu fructe, mâncare, orez cu lapte, pe care preotul le sfințește. Abia apoi, bunătățile sunt date celor nevoiași, alături de o lumânare aprinsă.

Interzis de Sâmbăta Morților

Se spune că nu trebuie să ieși din biserică înainte de terminarea Sfintei Liturghii, pentru că citirile nu mai au niciun efect. În plus, nu este bine să deranjezi slujba, să faci gălăgie sau să vorbești cu cei din jur.

Tradiţia, de care puțini mai țin cont în această perioadă a modernității, spune că de Moșii de Vară e bine să fim împăcaţi cu toţi oamenii și să nu ne certăm cu nimeni în această zi. În plus, femeile văduve nu au voie să umble cu capul descoperit în ziua aceasta, pentru că soții lor s-ar răscoli în mormânt dacă văd așa ceva.

Se mai spune și că nu ai voie să dai cu mătura prin casă sau prin curte pe 3 iunie, ca să nu ridice praful în ochii răposaților. În plus, nu se spală și nu se aruncă gunoiul, ca să nu ajungă în mâncarea morților.

În această zi nu este bine să mergi la fântână și nici să treci printr-o răscruce de drumuri izolată, pentru că pe acolo umblă libere spiritele rele. Nu este bine să faci vizite în această zi, decât dacă mergi să dai ceva de pomană.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: