Redactia.ro
Home » Știri » Tanase Stamule a dat cărțile pe față. Ce se întâmpla cu Pilonul 2 de pensii

Tanase Stamule a dat cărțile pe față. Ce se întâmpla cu Pilonul 2 de pensii

Ce este pilonul III de pensie? Care sunt avantajele de care se bucură contribuabilii

Tănase Stamule, liberal și conferențiar universitar la ASE, a atras atenția asupra impactului negativ pe care desființarea Pilonului 2 de pensii l-ar avea asupra Bursei de Valori București (BVB). Într-o postare pe pagina sa de socializare, Stamule subliniază că aproximativ 30% din fondurile de pensii sunt investite pe bursă, contribuind semnificativ la economia națională.

Impactul desființării Pilonului 2 asupra BVB

Tănase Stamule a explicat că desființarea Pilonului 2 ar reprezenta o lovitură fatală pentru BVB, subliniind că fondurile de pensii au jucat un rol crucial în „romanizarea” multor companii listate pe bursă. „Desfiinţarea Pilonului 2 va însemna o lovitură fatală pentru Bursa de Valori Bucureşti. Aproximativ 30% din bani sunt folosiţi pentru investiții. Datorită fondurilor de pensii s-au ‘românizat’ multe companii aflate pe bursă”, a scris Stamule pe Facebook.

Fondurile de pensii au achiziționat părți semnificative din companii strategice precum OMV Petrom, Hidroelectrica și DIGI. Aceasta a permis păstrarea valorii adăugate în țară, sprijinind astfel economia națională. În cazul în care fondurile Pilonului 2 ar fi eliminate, BVB și-ar pierde o parte importantă din valoare și relevanță, iar indicele bursei ar scădea considerabil. Pe termen scurt și mediu, companiile listate ar întâmpina dificultăți majore în obținerea finanțării necesare pentru dezvoltare.

Critica adusă socialiștilor

În postarea sa, Tănase Stamule a criticat aspru socialiștii pentru intenția de a afecta direct bursa, tocmai într-un moment în care aceasta începe să devină un instrument serios de finanțare a companiilor. „Tocmai acum când bursa începe să devină un instrument serios de finanţare a companiilor, socialiştii se gândesc să o lovească direct”, a scris Stamule.

Această declarație a strâns rapid sute de reacții și comentarii pe rețelele sociale, semn că subiectul este de mare interes și preocupare pentru publicul larg. Criticii desființării Pilonului 2 susțin că o astfel de măsură ar afecta grav piața de capital din România și ar submina încrederea investitorilor în stabilitatea economică a țării.

Colaborarea BVB cu BERD pentru îmbunătățirea guvernanței corporative

În altă ordine de idei, Bursa de Valori București și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) au anunțat recent o colaborare pentru revizuirea codului de guvernanță corporativă al pieței românești. Această inițiativă are ca scop alinierea codului la modificările recente de reglementare și la standardele internaționale actuale.

Această colaborare este un pas important pentru consolidarea transparenței și eficienței pe piața de capital din România. Implementarea unor standarde de guvernanță corporativă riguroase poate atrage mai mulți investitori și poate contribui la dezvoltarea economică sustenabilă a țării.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: