Redactia.ro

Tanti Luța, eroina din Pechea. Femeia de 69 de ani care și-a salvat 20 de vecini adăpostindu-i în podul casei

Tanti Luța, eroina din Pechea. Sursa foto: observatornews.ro

În fața puhoaielor care au lovit crunt localitățile din Galați, oamenii s-au transformat în adevărate ziduri de solidaritate pentru semenii lor. Un astfel de exemplu este tanti Luța, o femeie de 69 de ani din satul Pechea, care a reușit să salveze 20 de vecini de la o moarte sigură, adăpostindu-i în podul casei sale.

Gestul ei, dar și cel al altor localnici, a dovedit că, în momente de disperare, umanitatea și bunătatea pot fi mai puternice decât forța devastatoare a naturii. Între timp, autoritățile pasează responsabilitățile, iar proiecte vitale pentru protecția zonei împotriva inundațiilor rămân uitate prin sertare.

Tanti Luța, eroina din Pechea

Viitura a lovit satul Pechea în toiul nopții, luându-i pe locuitori prin surprindere. Mulți dintre ei și-au pierdut orice speranță de a supraviețui, însă tanti Luța nu a stat pe gânduri. Într-un act de curaj, femeia a deschis ușa casei sale și și-a invitat vecinii să se adăpostească în podul locuinței. „Oamenii strigau în disperare că nu mai pot să trăiască şi să vină cineva să îi ajute. Şi i-am tras, că nu am avut încotro. 20 de persoane ne-am urcat aici în pod şi am supravieţuit. 20 de oameni, femei, copii, cu toţi ne-am urcat. Fără scară, scara era afară, în apă. Ne-am suit pe dulapul ăsta, sus”, a povestit tanti Luţa.

„28 de persoane care au scăpat cu viaţă. Dacă nu eram eu şi nu veneau la mine, nu reuşeau să ajungă la şosea, se înecau. Mă bucur din toată inima că am reuşit să fac o faptă bună, să scap atâtea vieţi”, a mai spus tanti Luţa.

Tanti Luța nu a fost singura eroină a acelei nopți

Un alt localnic, un bărbat curajos, și-a luat barca proprie și a pornit în căutarea celor rămași blocați în mijlocul puhoaielor. Drumul Național 25 devenise un lac uriaș, iar el a reușit să salveze oameni aflați în situații critice, printre care și un cioban refugiat pe acoperișul casei.

Un alt erou neobișnuit a fost Piki, un cățeluș care și-a salvat stăpânul, Ionuț Florea, în ultima clipă. În acea noapte, Ionuț își scosese aparatul auditiv și nu a auzit vuietul viiturii care se apropia. „Am chemat cățelul în casă să doarmă cu mine, să nu se întâmple ceva. Când a venit apa, s-a urcat pe pat. A venit cățelul în capul meu și m-am trezit. E salvatorul meu! Îl iubesc foarte mult. El este îngerul meu păzitor,” a povestit Ionuț.

După ce inundațiile au ucis 7 persoane și au afectat peste 20.000 de oameni, pericolele continuă să pândescă în zonă. Zeci de animale moarte zac pe străzi, crescând riscul apariției unor infecții. În încercarea de a preveni răspândirea bolilor, autoritățile au început să adauge clor în fântâni, însă măsurile luate par să fie departe de a rezolva problemele.

Între timp, aproximativ 1.000 de pompieri din mai multe județe au fost mobilizați pentru a ajuta la îndepărtarea nămolului din case și școli. Până acum, 6.000 de locuințe au fost distruse de inundații, iar pagubele sunt uriașe. În semn de solidaritate, oameni din toată țara au trimis 60 de tone de ajutoare către localitățile afectate.

Proiecte abandonate și aruncarea responsabilității

Dacă oamenii din comunitate au dovedit o umanitate exemplară în fața dezastrului, autoritățile își pasează vina de la unii la alții. Barajul Suhurului ar fi putut fi soluția care să protejeze zona împotriva inundațiilor, însă construcția acestuia, începută în 1975, a fost abandonată în 1989. După Revoluție, proiectul a rămas uitat prin sertarele instituțiilor responsabile.

„Este vorba de o amenajare hidrotehnică făcută de ANIF, o acumulare foarte mare, 200 de metri cubi, exact cât am fi avut nevoie pentru a proteja cel putin Slobozia Conachi, Pechea şi alte localităţi. Trebuie regândit în totalitate acel proiect”, spune Mircea Fechet, ministrul Mediului.

Primarul din Pechea, care a fost în funcție și la inundațiile din 2013 și 2016, susține că și-a făcut datoria în limita posibilităților:

„S-a decomaltat în repetate rânduri pârâul Suhurlui, dar se vede că nu a fost suficient. Din punctul meu de vedere, până nu se fac diguri de acumulare începând de la Bârlad şi până la comuna noastră, nu rezolvăm problema. Nu se poate face decât în colaborare decât cu cei de la Apele Române. Proiectul acesta trebuie să fie mult mai amplu”, spune primarul din Pechea.

În timp ce autoritățile discută și se pregătesc de proiecte, localnicii rămân în alertă. Codul galben de inundații pe râurile din Moldova este încă în vigoare, iar oamenii privesc cu teamă la următoarea furtună. În fața nepăsării autorităților, solidaritatea și curajul localnicilor, precum cel al lui tanti Luța, rămân adevăratele diguri în calea nenorocirii.

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: