Redactia.ro
Home » Știri » Tarifele RCA se majorează! Ce impact va avea asupra șoferilor din România

Tarifele RCA se majorează! Ce impact va avea asupra șoferilor din România

Ce modificari sunt in discutie pentru modificarea legii RCA. Afla cum te pot afecta!

Guvernul României a decis prelungirea plafonării tarifelor RCA până la sfârșitul anului 2024. Această măsură vine în contextul unei piețe de asigurări dezechilibrate, cu o creștere semnificativă a numărului de asigurați cu risc ridicat. Deși plafonarea oferă o stabilitate temporară, anul 2025 va aduce majorări ale tarifelor, afectând toți șoferii din țară.

Plafonarea tarifelor RCA continuă până la finalul anului

În urma unei recomandări a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Guvernul a decis să mențină plafonarea tarifelor pentru polițele RCA până la finalul anului 2024. Decizia a fost luată pentru a preveni o creștere necontrolată a prețurilor, în contextul în care s-a înregistrat o creștere a numărului de asigurați cu risc ridicat. Astfel, aproximativ 19.000 de cazuri suplimentare au apărut în ultimele luni, comparativ cu luna iunie.

Măsura actuală a fost prelungită, permițând asigurătorilor să ajusteze tarifele cu cel mult 6,8% față de prețurile practicate în februarie 2023. Aceasta reprezintă o măsură temporară care oferă șoferilor o perioadă de respiro în ceea ce privește costurile de asigurare, dar începând cu 2025, tarifele RCA ar putea înregistra majorări semnificative.

Impactul plafonării asupra pieței asigurărilor

Decizia de a prelungi plafonarea tarifelor RCA vine pe fondul unui dezechilibru major pe piața asigurărilor auto, cauzat de creșterea numărului de asigurați cu risc ridicat. Pe lângă limitarea tarifelor, s-a introdus și o restricționare a comisioanelor de distribuție pentru polițele RCA, care nu pot depăși 8% din prima netă. În plus, piața se află într-o fază de ajustare, cu noi reglementări în discuție în Parlament, care ar putea schimba în viitor legislația privind asigurările obligatorii.

Pentru șoferii români, plafonarea aduce stabilitate temporară, dar rămâne de văzut cum va evolua situația odată cu noile modificări legislative. În mod special, aceștia trebuie să fie atenți la schimbările preconizate pentru anul viitor, când este posibil ca tarifele să crească semnificativ, având în vedere actualul dezechilibru din sectorul asigurărilor auto.

Despăgubirile și efectele asupra șoferilor

Pe lângă ajustarea tarifelor RCA, se introduc noi reglementări și în ceea ce privește despăgubirile acordate în cazul daunelor auto. În cazul daunelor totale economice, valoarea despăgubirilor nu poate depăși 25% din valoarea de piață a vehiculului avariat. De asemenea, despăgubirile pentru închirierea unui vehicul vor fi acordate doar în cazul în care vehiculul avariat este inutilizabil din punct de vedere tehnic.

Această măsură oferă șoferilor siguranța că, în cazul unui accident, costurile reparațiilor vor fi acoperite într-un mod rezonabil, fără a fi necesară plata unor sume exorbitante din buzunarul propriu. În același timp, rămâne de văzut cum vor reacționa șoferii la viitoarele majorări ale tarifelor, în condițiile în care plafonarea actuală va expira la finalul anului 2024.

În concluzie, prelungirea plafonării tarifelor RCA oferă o soluție temporară pentru șoferi, dar viitorul pieței asigurărilor rămâne incert, iar majorările preconizate pentru 2025 ar putea afecta semnificativ costurile de asigurare ale proprietarilor de autovehicule.

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: