Redactia.ro
Home » Știri » Tată a trei băieți, Părintele Vasile Ioana oferă sfaturi prețioase pentru părinți: „Nu deveniți slugi ale copiilor voștri”

Tată a trei băieți, Părintele Vasile Ioana oferă sfaturi prețioase pentru părinți: „Nu deveniți slugi ale copiilor voștri”

Ajun Bobotează 2023. Ce să faci dacă nu poți ține post negru astăzi, conform Părintelui Vasile Ioana
Tată a trei băieți, Părintele Vasile Ioana, un preot respectat și iubit de mii de credincioși, este cunoscut nu doar pentru slujirea sa în Biserică, ci și pentru sfaturile prețioase pe care le oferă părinților. Cu o experiență de viață bogată și o familie frumoasă, el împărtășește învățăminte valoroase despre cum să crești copiii într-un mod sănătos și echilibrat.

Părintele Vasile Ioana are trei băieți și știe din experiență că părintele trebuie să joace un rol activ în educația și formarea copiilor săi. Acesta subliniază importanța de a nu deveni „slugile copiilor” și de a păstra un echilibru între iubirea și responsabilitatea față de aceștia. Iată afirmațiile acestuia!

Părintele Vasile Ioana, despre relția cu soția

Părintele Vasile Ioana a explicat că, oricâte probleme ar exista între el și soție, acestea nu au ajuns niciodată la urechile băieților pe care îi au împreună.

„Eu am 50 de ani, 26 de ani de căsnicie, dar și astăzi mă gândesc cum s-o cuceresc pe nevastă-mea. Că ea e și teolog, și psiholog, are două masterate în psihologie, nu poți s-o cucerești chiar ușor, se prinde repede dacă e vreo vrăjeală. E deșteaptă, e frumoasă, n-ai nicio șansă să-ți ascunzi gândurile. Mă vede și de la ușă mă întreabă: ce ai, ce-i în capul tău? N-am cum să mă ascund, îmi citește gândurile. Dar și eu le citesc pe ale ei. O văd de când coboară în parcare, aud dacă trântește ușa la mașină. Îmi dau seama imediat, bă, asta e nervoasă. Dar la noi nu există dispute care să-i deranjeze pe copii, noi avem discuții în contradictoriu, ea nu vine întoarsă pe dos, doar dacă are la serviciu probleme, că ea e psiholog de copii și are cazuri din astea grave cu copii cu probleme de sănătate și e dramatic. Cumva, și pe tine te mișcă puțin și atunci trebuie să ai capacitatea să ieși din asta și să intri în rolul de soț.”, a mărturisit părintele Vasile Ioana în trecut, potrivit România TV.

Sursa foto: divahair.ro

Părintele Vasile Ioana: „Nu deveniți slugi ale copiilor voștri”

Într-un interviu recent pentru podcastul „Fain&Simplu”, preotul Vasile Ioana a abordat subiectul utilizării tehnologiei de către copii. El a atras atenția că mulți părinți ocupati le oferă copiilor telefoane și gadget-uri pentru a-i ține ocupați, dar uită să le acorde atenția și iubirea necesare. El le recomandă părinților să nu cadă în această capcană și să le arate copiilor că sunt mai importante decât dispozitivele electronice.

„Nu deveniți slugi ale copiilor voștri”, spune părintele, amintindu-le părinților să nu cedeze în fața presiunii de a oferi totul copiilor lor și să le impună limite sănătoase:

„Dacă faci așa să primească e pentru că părinții… mamelor, taților, când îl vezi pe copil că stă acolo la jocurile online, când îl vezi pe copil că stă acolo îi zici „Bă, băiatule, vino încoace să te iubesc!”, și el zice „Nu, vreau aici la jocuri!”, el trăiește într-o lume virtuală și nu zice nimic, nu te deranjează (copilul), dar dacă îi zici după „Hai, mă, să ducem gunoiul”- refuză. Deci noi, devenim slugile copiilor noștri: „Ce îți ia tata? Iphone 14? Bine, ultimul model. Dar ce mai vrei, cu 3 camere? Cu trei camere să fie.” și atunci ce devii tu, ca părinte? Dragi părinți, nu deveniți slugi ale copiilor voștri: „Copile drag, am pentru un tricou între 60 și 120 de lei, caută ceva de acești bani”.

Al doilea copil este la Oxford University, student la filosofie și am zis să mergem și la Oxford…un oraș superb, splendid oraș. Vă recomand să-l vedeți, nu se compară cu Londra. Londra e iadul pe pământ. Am zis să ieșim la un restaurant și ne dădea meniul și vedeam „stake” (friptură)- 38 de lire, la care copilul nostru zice „Păi tată, ești nebun? Cum să dai 38 de lire? Eu îți cumpăr cinci stake-uri și ți le fac eu acasă.” M-am rușinat. Copilul meu nu mănâncă la restaurant. Am venit și noi din România, am zis să ieșim la un restaurant… și atunci am ieșit la din astea italienești, am luat spaghete, am dat 16 lire. De ce? Pentru că copilul a învățat măsura, eu nu i-am dat copilului meu bani, și nici nu am că sunt preot de misiune. I-am spus: „Băi, eu îți dau creier, minte, învață!”, și a intrat singur pe UCAS (Universities and Colleges Admissions Service, în română- Serviciul de admitere la universități și colegii) și a câștigat o bursă și gândește cu mintea lui și-și face singur dimineața smoothy-uri și-și gătește singur. I-am dat undiță, nu pește. Atunci, ce înseamnă asta, dacă copilul învață măsura, învață valoarea banului câștigat de el. Dar dacă el doar primește și primește i se pare că e Dumnezeu pe Pământ, și aici e marea greșeală, el învață să primească totul ușor, și când vine buldozerul, adică viața, și te bușește, păi te bușește viața.”, a mai adăugat parohul bisericii „Sfântul Nicolae Dintr-o Zi”.

Părintele Vasile Ioana: „Pe mine mă zidește felul în care copilul muncește”

Pentru Părintele Vasile Ioana, educația copiilor săi a fost întotdeauna o prioritate. El a subliniat că respectul pentru efort este esențial în creșterea copiilor. De la o vârstă fragedă, el i-a învățat pe cei trei băieți să-și facă bine temele și să înțeleagă că muncind din greu pot obține rezultate bune în viață. Apreciind în special efortul și dedicarea lor, el îi încurajează să își asume responsabilitatea pentru propriile alegeri și să învețe valoarea banilor câștigați prin muncă.

„Respectul lor pentru efort, singurul premergător sigur al reușitei. I-am învățat de mici, acasă, unde au copilărit, că mai întâi este necesar să-ți faci bine treaba ta și apoi entertainment. Dacă ai teme și ești copil, singura ta treabă este să-ți faci bine temele. Și după te vei putea și distra. Au înțeles că numai dacă faci un efort, vei putea să ai rezultate. Pe mine mă zidește felul în care copilul muncește, dragostea lui pentru muncă, pentru că munca aduce rezultate și încununează viața lui de tânăr. Admir la cei doi copii mari (unul a studiat la Londra, celălalt încă studiază la Oxford University) că acolo, departe de casă, și-au gătit singuri, au fost foarte economi, au avut și au rezultate foarte bune, pentru că au luat în serios studiul. Mulți pun pe primul loc distracția și plăcerile sub toate formele. Acestea n-ar trebui să fie primele în viața. Te vei învăța să iei totul ușor. Viața nu e ușoară, dar e foarte frumoasă, dacă știi să-ți așezi prioritățile. Apreciez și admir asta la copiii mei. Și cel de-al treilea, Matei, face același lucru. E atent la ceea ce are de făcut la școală, e în plutonul fruntaș pentru că pune întâi efortul și apoi jocurile, relaxarea.”

Cea mai valoroasă lecție dată copiilor 

Cu toate acestea, părintele Vasile Ioana este conștient că trebuie să le ofere copiilor săi libertatea de a alege propriul drum în viață. El le-a dat mereu voie să ia decizii importante pe cont propriu și le-a arătat că alegerile lor sunt sinteza propriilor opțiuni. Această lecție de libertate și responsabilitate este inspirată din învățăturile biblice și este o modalitate de a-i ajuta pe copii să înțeleagă că viața lor depinde în mare măsură de alegerile pe care le fac.

„Cea mai valoroasă lecție pe care le-am predat-o băieților mei, încă din fragedă pruncie a fost libertatea de-a alege. Nu le-am impus nimic. M-am sfătuit cu ei înainte de alegeri, i-am tratat ca pe adulți și i-am ajutat aleagă matur. Întotdeauna i-am consultat și i-am ajutat să facă alegerile, să înțeleagă că sunt sinteza propriilor lor alegeri și că binele și răul depind de ei înșiși. I-am învățat că nimeni nu este vinovat când fac o boacănă, ci că ei trebuie să-și asume, integral, alegerea. La fel și la victorie, la un rezultat bun. Și-au ales profesiile pe care le iubesc, iar asta îi face împliniți. Această lecție am primit-o din Biblie, din Sfânta Scriptură. Dumnezeu ne-a dăruit acest liber arbitru pe care și noi ar trebui să-l dăm mai departe copiilor noștri. Prea des întâlnim părinți care impun copiilor ce meserii să aleagă, un mod de viață. Copiii ar trebui să-și aleagă modul propriu de viețuire, având, desigur, bagajul cunoașterii, educației, pe care tu l-ai așezat în el. Libertatea de alegere naște asumare – vede consecințele, care sunt pe măsură. Responsabilitatea nu vine decât dacă își dorește asta și nimeni nu impune.”, a mai spus el pentru sursa menționată anterior.

Cu toate aceste sfaturi prețioase, părintele Vasile Ioana reușește să atingă inimile multor oameni și să îi îndrume în momentele dificile ale vieții. Cu experiența sa bogată și înțelepciunea sa, el amintește importanța credinței și a valorilor în creșterea și educarea copiilor.

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: