Redactia.ro
Home » Stil de viață » Testul simplu care poate determina dacă suferi sau nu de demență. Trebuie doar să desenezi un ceas

Testul simplu care poate determina dacă suferi sau nu de demență. Trebuie doar să desenezi un ceas

GALERIE FOTO (2)

Demența, acea umbră cenușie care planează asupra minții, poate fi una dintre cele mai cumplite provocări cu care se confruntă atât cei care o trăiesc, cât și cei din jurul lor. Această afecțiune tulburătoare, caracterizată de pierderea memoriei, a limbajului, a abilităților cognitive și a rezolvării problemelor, poate sărăci calitatea vieții și să aducă devastare în familiile afectate.

În acest moment, nu există un tratament miraculos care să vindece demența, însă identificarea semnelor și simptomelor timpurii este esențială pentru obținerea unui diagnostic corect și pentru furnizarea sprijinului necesar. Specialiștii susțin că „metoda de desenare a ceasului” reprezintă o „modalitate excelentă și rapidă de a detecta demența la început”.

Semnul care poate determina dacă suferi sau nu de demență

Deși există numeroase modalități de a testa demența, cererea cuiva să deseneze un ceas și să indice o oră specifică este una dintre cele mai populare și utilizate metode.

Pentru a începe testul, aveți nevoie de o foaie de hârtie goală, ideal de dimensiunea A4, care să permită persoanei să deseneze cu ușurință. Asigurați-vă că aveți un creion sau un pix la îndemână. Cereți persoanei să deseneze un cerc pe foaia de hârtie, reprezentând cadranul unui ceas. Este important ca cercul să fie cât mai simetric și mai precis posibil.

După ce au trasat cercul ceasului, cereți-le să adauge numerele de la 1 la 12 în ordinea corectă pe cadran. Asigurați-vă că aceste numere sunt amplasate în locurile corespunzătoare. Ultimul pas este să le cereți să deseneze două ace pe ceas. Primul ac ar trebui să indice ora la care le-ați cerut să deseneze ceasul. De exemplu, dacă ați solicitat să deseneze ceasul la ora 15:15, atunci primul ac ar trebui să indice 15 minute, iar cel de-al doilea ac să indice ora 3.

Cum îți poți da seama de rezultat

Potrivit UK Dementia Directory, testul ar trebui evaluat în funcție de următoarele criterii:

  1. Calitatea cercului: Se acordă puncte pentru cât de bine a desenat persoana cercul ceasului. Cu cât este mai precis și simetric, cu atât mai bine.
  2. Numerele: Persoana trebuie să includă toate numerele de la 1 la 12 pe cadran, și acestea trebuie să fie în ordinea corectă.
  3. Acele ceasului: Cele două ace ale ceasului trebuie să indice ora corectă pe care ați cerut să o deseneze.

Conform NHS, dacă testul este efectuat corect, el poate exclude practic demența, deoarece implică o gamă largă de abilități cognitive. Aceasta înseamnă că, dacă rezultatele testului sunt slabe sau incomplete, ar trebui să încurajați persoana să se adreseze medicului de familie pentru investigații suplimentare.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: