Redactia.ro
Home » Stil de viață » Țigările se scumpesc, din nou! Cât va costa un pachet de la 1 aprilie 2024

Țigările se scumpesc, din nou! Cât va costa un pachet de la 1 aprilie 2024

Țigările se scumpesc, din nou! Cât va costa un pachet de la 1 aprilie 2024

Pe măsură ce ne apropiem de data de 1 aprilie 2024, fumătorii din România trebuie să se pregătească pentru o nouă lovitură la buzunar. Potrivit unui ordin recent emis de Ministerul Finanțelor și publicat în Monitorul Oficial, nivelul accizelor specifice pentru țigări va crește, determinând astfel o creștere a prețurilor la aceste produse. Iată detaliile!

Țigările se scumpesc, din nou

Conform noilor reglementări, acciza specifică pentru țigarete va fi de 543,81 lei pentru fiecare 1.000 de țigarete începând cu 1 aprilie 2024. Aceasta reprezintă o creștere față de nivelul actual de 540,938 lei pentru același număr de țigarete. Deși creșterea în valoare absolută nu pare foarte mare, va avea un impact asupra prețurilor la nivelul consumatorului final.

Întrucât acciza specifică reprezintă doar o parte din totalul accizelor aplicate pe țigarete, prețurile de vânzare cu amănuntul vor suferi ajustări în conformitate cu această majorare. Astfel, începând din 1 aprilie, se așteaptă ca prețurile la cele mai populare mărci de țigarete să înregistreze o creștere semnificativă.

Cât va costa un pachet de la 1 aprilie 2024

Acciza ad valorem pentru ţigarete se determină prin aplicarea unui procent legal asupra preţului de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor destinate consumului. Acest procent legal este variabil în funcție de perioada de timp, conform următoarelor specificații:

a) 13% asupra preţului de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor destinate consumului, pentru perioada cuprinsă între 1 august 2022 și 31 martie 2023, inclusiv;

b) 12% asupra preţului de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor destinate consumului, pentru perioada cuprinsă între 1 aprilie 2023 și 31 martie 2024, inclusiv;

c) 11% asupra preţului de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor destinate consumului, pentru perioada cuprinsă între 1 aprilie 2024 și 31 martie 2025, inclusiv;

d) 10% asupra preţului de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor destinate consumului, începând cu data de 1 aprilie 2025.

Majorarea accizelor vine în contextul unei tendințe ascendente a prețurilor la țigări în România. Încă din ianuarie 2024, prețurile la țigări au început să crească, această majorare fiind influențată și de ajustările accizelor. Fumătorii au observat deja o creștere a costului unui pachet de țigări, iar această tendință va continua și după 1 aprilie.

Un alt aspect important de menționat este modul în care accizele sunt calculate conform Codului Fiscal. Acciza totală pentru țigări este suma accizei specifice și a accizei ad valorem. Aceasta din urmă este calculată în funcție de procentul legal aplicabil prețului de vânzare cu amănuntul al țigărilor. Odată cu creșterea accizei specifice, se poate anticipa că și acciza ad valorem va fi ajustată în consecință, contribuind la creșterea generală a prețurilor.

Este important de subliniat că aceste majorări ale accizelor au un impact nu doar asupra consumatorilor, ci și asupra politicilor de sănătate publică. Scumpirea țigărilor poate să determine unii fumători să își reducă consumul sau să încerce să renunțe la acest obicei dăunător sănătății lor. Astfel, pe lângă aspectele financiare, există și un potențial impact pozitiv asupra sănătății publice.

Astfel, fumătorii din România se confruntă cu o nouă scumpire a țigărilor începând cu data de 1 aprilie 2024, ca urmare a majorării accizelor specifice impuse de Ministerul Finanțelor. Această creștere a prețurilor va avea un impact asupra buzunarelor consumatorilor și poate să servească drept un stimulent suplimentar pentru renunțarea la fumat sau reducerea consumului de țigări.

 

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: