Redactia.ro
Home » Știri » Top 5 cele mai importante muzee de vizitat în București

Top 5 cele mai importante muzee de vizitat în București

Bucureștiul este un oraș extrem de ofertant dacă vorbim despre muzeele pe care merită să le vezi. Ca orice Capitală europeană, lista muzeelor este foarte variată. În București găsești cele mai importante muzee de artă, istorie sau antropologice.

Care sunt cele mai importante muzee de vizitat din București

În Bucureşti sunt zeci de muzee şi case memoriale, însă noi ne-am propus să facem un top al acestora. Iată cele mai importante muzee pe care le poți vizita în București:

1. Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”

Muzeul a luat fiinţă la 3 noiembrie 1834, la iniţiativa fratelui domnitorului Alexandru Ghica, Marele Ban Mihalache Ghica, care a donat colecţii importante, incluzând monede greceşti, romane şi bizantine, colecţii de minerale, fosile, moluşte, peşti, păsări şi mamifere, precum şi opere de artă. Deşi fusese conceput ca un cabinet de istorie naturală, muzeul a căpătat un caracter de instituţie mixtă, adăpostind antichităţi, tablouri vechi şi curiozităţi naturale.

Expoziția permanentă ocupă cea mai importantă parte a spațiului vizitabil de către public și permite contemplarea unui sector divers și reprezentativ al patrimoniului Muzeului, organizat tematic. La ora actuală, expoziția permanentă este structurată în principal în jurul ideii, dezvoltate de Antipa, a prezentării ecosistemelor prin diorame, permițând astfel o „călătorie” prin diverse habitate naturale din țară și din lume, cu fauna lor caracteristică.

Program de vizitare:

Marți – Duminică

10-20

(ultimul vizitator intră la ora 19)

Luni

închis

2. Palatul Parlamentului

Pornind de la o idee mai veche, clădirea Palatului Parlamentului a fost construită în vremea lui Nicolae Ceauşescu într-o perioadă cu mari privaţiuni economice. Tendinţa dictatorului era, pe de o parte, de a concentra într-o singură clădire toate organele centrale ale statului,  iar pe de alta, Ceauşescu îşi dorea o locuinţă sigură din punct de vedere seismic, care să reziste şi unui eventual atac nuclear.

Din punct de vedere arhitectural, Palatul Parlamentului este una dintre cele mai controversate clădiri din România: Anca Petrescu o identifica cu Palatul Buckingham din Londra şi Palatul Versailles din Franţa, iar arhitecţii vremii cu „micul Phenian”, având un stil eclectic, încărcat de elemente contradictorii.

Program de vizitare:

  • Martie – Octombrie, zilnic 09:00 – 17:00 (ultimul tur la ora 16:00)
  • Noiembrie – Februarie, zilnic 10:00 – 16:00 (ultimul tur la ora 15:30)

3. Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”

Pe malul lacului Herăstrău, chiar în mijlocul capitalei României, vizitatorul de pretutindeni are bucuria de a întâlni un „sat” adevărat, cu monumente şi artefacte din sec. al XVII-lea, până la începutul sec. XX; construcţii reprezentative  provenite din importante zone etnografie au recăpătat o a doua viaţă la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”.

Ideea unui muzeu în aer liber în România se înfiripă încă din cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea. În 1867 Alexandru Odobescu, eminent om de cultură, propune prezentarea, în cadrul Expoziţiei Universale de la Paris, într-un pavilion special amenajat, a unor monumente de arhitectură populară. Ceva mai târziu, savantul Alexandru Ţzigara Samurcaş avea sa preconizeze aducerea în Muzeul Etnografic, de Artă Naţională, Artă Decorativă şi Artă Industrială din Bucureşti, înfiinţat de el în 1906, a unor „gospodarii autentice şi complete din toate regiunile mai însemnate locuite de români”, proiectul concretizându-se în 1909, prin expunerea în acest muzeu a unei case ţărăneşti din judeţul Gorj.

Program de vizitare:

Poarta Șoseaua Kiseleff nr. 28

Luni – 9.00 – 17.00

Marți – Duminică –  9.00 – 19.00

Poarta Şoseaua Kiseleff nr. 30

Luni – 9.00 – 17.00

Marți – Duminică –  9.00 – 19.00

„Poarta Miorița” (Parcul Herăstrău – Debarcader)

Miercuri – Duminică – 10:00 – 18:00

„Poarta Transilvania” (Parcul Herăstrău – Arcul de Triumf)

Miercuri – Duminică – 10:00 – 18:00

4. Muzeul Naţional de Artă al României

Muzeul Național de Artă al României a luat ființă în anul 1948, an în care i s-a dat în folosință clădirea fostului palat regal de pe Calea Victoriei din București, puternic afectat în urma bombardamentelor din 1944. Încă de la început muzeul a avut un caracter enciclopedic, grupând colecții variate de artă românească, europeană și orientală. El este păstrătorul celui mai reprezentativ patrimoniu de artă medievală și modernă românească, un instrument indispensabil pentru cunoașterea culturii vizuale românești. Deschis din 1950 publicului larg, MNAR cuprinde în prezent Galeria Națională (cu Galeria de Artă Veche Românească și Galeria de Artă Românească Modernă), Galeria de Artă Europeană precum și spațiile istorice ale fostului palat regal (Sala Tronului, Sufrageria Regală, Scara Voievozilor).

Printre cei mai importanţi artişti ce îşi au expuse lucrările în acest muzeu se numără Constantin Brâncuşi, Rembrandt, Monet, Rubens şi Tintoretto.

Program de vizitare:

Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Colecțiilor de Artă, Muzeul Theodor Pallady și Muzeul K. H. Zambaccian pot fi vizitate de miercuri până duminică, în intervalul orar 10:00-18:00. Ultima intrare la MNAR și la Muzeul Colecțiilor de Artă se face la ora 17.00, iar la Muzeul Theodor Pallady, la Muzeul K.H. Zambaccian și în expozițiile temporare, ultimul acces are lor la ora 17.30. Accesul persoanelor se va face prin zonele de dezinfectare de la intrările marcate.

Sala Tronului, Sufrageria Regală și Scara Voievozilor sunt redeschise și pot fi vizitate în programul obișnuit al MNAR, respectiv miercuri-duminică, între orele 10.00-18.00

5. Muzeul Militar Naţional

Muzeul Militar Național din București a fost înființat în 18 decembrie 1923 prin Înaltul Decret nr. 6064, semnat de regele Ferdinand I al României. Primul director al muzeului a fost Generalul Constantin Ștefănescu-Amza.

Premergător constituirii acestui muzeu a fost înființat în 1893 un muzeu al artileriei.

În sălile sale, muzeul găzduiește o Expoziție de Istorie Străveche, Colecția de arme albe și de arme de foc, Colecția de Machete (fortificații și tehnică militară), o bibliotecă cu carte și reviste pe teme militare.

În curtea muzeului sunt expuse piese de artilerie și diverse tipuri de tehnică militară de infanterie și de aviație.

La intrarea în curte se află Monumentul Eroilor Regimentului 21 Infanterie, operă a sculptorului Spiridon Georgescu.

Program de vizitare:

Expoziția de istorie militară generală poate fi vizitată între orele 09.00 și 17.00, ultima intrare fiind la ora 16.00, de miercuri până duminică.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: