Redactia.ro
Home » Știri » Toți șoferii vor fi afectați în 2025! În topul listei se află Bucureștiul și Ilfovul

Toți șoferii vor fi afectați în 2025! În topul listei se află Bucureștiul și Ilfovul

Ce trebuie să știe șoferii care se gândesc să-și vândă mașina?!

Începând din 2025, șoferii din România se vor confrunta cu o măsură care le va afecta semnificativ bugetele alocate pentru asigurările auto. Această schimbare pregătită de autorități prevede majorarea tarifelor pentru polițele de asigurare RCA, iar cei mai afectați vor fi șoferii din București și județul Ilfov.

Tarife RCA mai mari în București și Ilfov

De anul viitor, toate polițele de asigurare auto obligatorie RCA vor avea tarife mărite. În special, șoferii din București și Ilfov vor simți cel mai mult această creștere. Aceasta se datorează faptului că frecvența și valoarea daunelor înregistrate în aceste zone sunt mult mai mari comparativ cu alte regiuni ale țării.

Conform datelor furnizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), Bucureștiul se situează în fruntea clasamentului european în ceea ce privește numărul de accidente. De exemplu, în timp ce în Paris se înregistrează aproximativ 3 accidente la 100 de polițe RCA, în București acest număr urcă la 11, iar la nivel național frecvența daunelor este între 3% și 5%.

Noua formulă de calcul a tarifelor RCA

O firmă angajată de ASF pentru a recalcula prețurile de referință pentru RCA a propus mai multe schimbări ale formulei de calcul. Printre aceste schimbări se numără și includerea frecvenței daunelor pe regiuni, ceea ce ar putea duce la tarife mai mari pentru zonele cu risc crescut de accidente, cum ar fi Bucureștiul și Ilfovul.

În prezent, mașinile înregistrate în București și Ilfov reprezintă aproximativ 15-20% din totalul autovehiculelor din România, adică în jur de 1,5 milioane de unități. În viitor, aceste vehicule vor constitui o categorie specială în calculul tarifului de referință RCA, având în vedere că tarifele de reparație și frecvența daunelor sunt semnificativ mai ridicate în aceste zone.

Un alt factor important în creșterea tarifelor RCA este costul reparațiilor, care în București este semnificativ mai mare decât în zonele rurale sau orașele mici. Asigurătorii deja aplică prețuri mai mari pentru vehiculele înmatriculate în zone urbane aglomerate, folosind criteriul daunalității zonale în formulele lor actuariale.

Impactul măsurii asupra șoferilor

Pentru șoferii din București și Ilfov, creșterea tarifelor RCA va aduce o povară financiară suplimentară. Această măsură vine pe fondul unei situații deja dificile, în care costurile de întreținere și reparație ale vehiculelor sunt mai mari decât în alte regiuni. Astfel, este de așteptat ca mulți șoferi să fie nemulțumiți de această schimbare și să caute alternative pentru a reduce impactul financiar.

În acest context, șoferii ar putea opta pentru măsuri preventive, cum ar fi instalarea de sisteme de siguranță suplimentare în vehicule sau adoptarea unui stil de conducere mai precaut, pentru a reduce riscul de accidente și, implicit, costurile asociate polițelor RCA. De asemenea, este posibil să vedem o creștere a interesului pentru asigurările facultative care oferă beneficii suplimentare față de polițele RCA standard.

Reacția pieței asigurărilor și a șoferilor

Reacția pieței asigurărilor și a șoferilor la această măsură este de așteptat să fie mixtă. În timp ce unii asigurători ar putea vedea o oportunitate de a-și ajusta tarifele și de a-și maximiza profiturile, șoferii vor trebui să se adapteze la noile realități financiare. Este posibil ca unii șoferi să fie descurajați de creșterea tarifelor și să caute alternative, cum ar fi reducerea numărului de autovehicule deținute sau schimbarea modalităților de transport.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: