Redactia.ro
Home » Știri » Tradiții de Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului. Ce trebuie să faci ca să ai noroc

Tradiții de Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului. Ce trebuie să faci ca să ai noroc

Lăsata Secului pentru Postul

Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului 2022. Tradiții și obiceiuri de legate de această sărbătoare. Lăsatul Secului este sărbătoarea care marchează ultima zi când se mai poate mânca de dulce, dinaintea începerii unuia dintre cele mai importante și aspre posturi rânduite de Biserica Ortodoxă: postul Crăciunului.

Conform calendarului creștin ortodox, luni, pe 14 noiembrie 2022, se lasă sec pentru pentru postul Crăciunului sau cel al Nașterii Domnului. Postul Crăciunului va începe, așadar, pe 15 noiembrie și va dura până pe 24 decembrie inclusiv.

Tradiții și obiceiuri de Lăsatul Secului pentru postul Crăciunului

Există numeroase tradiții și obiceiuri care sunt respectate privind această zi. În general, multe dintre aceste tradiții sunt puse în practică în regiunile rurale, iar bătrânii le respectă cu sfințenie. Iată o parte dintre tradiții!

Spălarea tuturor vaselor în care s-a gătit de dulce este un obicei întâlnit în zona Ardealului și practicat în ziua de dinaintea începerii postului Crăciunului. Oamenii vor spăla toate vasele în care au gătit mâncare de dulce, pentru ca acestea să fi folosite doar pentru mâncare de post pe perioada celor 40 de zile.

Așezarea mesei către răsărit. În ziua în care se lasă sec, farfuriile și tacâmurile trebuie orientate spre răsărit, pentru sporirea norocului. Pe masă va sta o icoană, iar fața de masă trebuie să fie albă, ca simbol al purității.

Femeile nu au voie să coasă

O altă tradiţie legată de ziua de 14 noiembrie, spune că femeile nu au voie să coasă, nu torc şi nu ţes deoarece, dacă face asta, vor fi lovite de rele şi de boli. De asemenea, de lăsatul secului, dacă dai împrumut ceva din casă, se vor înmulţi lupii şi vor coborî în sat. Femeile fac turte de mălai şi le dau de pomană pentru sufletele celor adormiți.

În Bărăgan, un vechi obicei ne spune că de Lăsatul Secului trebuie strânse toate oasele şi resturile de mâncare într-o faţă de masă, iar a doua zi trebuie aruncate afară spre răsărit, spunându-se următoarele cuvinte: „Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiţi îndestulate şi de la holdele mele oprite”, menţionează specialiştii de la Centrul pentru Conservarea Tradiţiilor Ialomiţa.

 

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: