Redactia.ro
Home » Știri » Tradiții de Paște. Ce este interzis să faci în Sâmbăta Mare

Tradiții de Paște. Ce este interzis să faci în Sâmbăta Mare

Tradiții de Paște. Ce este interzis să faci în Sâmbăta Mare

Tradiții de Paște. Sâmbăta Mare este ultima zi a Patimilor lui Iisus, dar și ultima din Postul Mare. În această zi se sacrifică mielul, care este simbolul lui Iisus Hristos în tradiția creștină. Ce nu ai voie să faci în această zi?

Tradiții de Paște. Ce este interzis să faci în Sâmbăta Mare

Sâmbăta Mare este ultima zi în care se mai fac pregătiri pentru Paște. Atunci când Iisus Hristos a murit pe cruce pentru mântuirea lumii ca un miel nevinovat, a fost numit ”Mielul lui Dumnezeu”. În ziua de Paște nu lipsesc preparatele din miel, precum drobul, borșul de mil sau friptura.

În Sâmbăta Mare, femeiel pregătesc mâncarea pentru masa de Paște și fac ultimele retușuri prin casă. Spune că în Sâmbăta Mare credincioșii nu au voie să se supere sau să se certe, mai ales dacă s-au împărtășit. Se crede că cei care vor să facă acest lucru vor avea mare ghinion și vor avea motive de supărare tot anul. Mai mult, cei care se împărtășesc în Sâmbăta Mare nu au voie se sărute cu partenerul de viață sau să îi lase pe cei din jur să îi sărute pe obraz. Mai mult, se spune că cel care îi va săruta le va lua împărtășania, iar pentru a evita acest lucru ar trebui să doarmă după ce au primit Sfânta Împărtășanie.

Sâmbăta Mare este în continuare zi de post, iar majoritatea femeilor obișnuiesc să prepare rețelete tradiționale în această zi, ele trebuie să să știe că nu au voie să guste din alimentele dulci. În Sâmbătă Mare nu se spală și nu se coase, este interzis să speli haine pentru că lăturile vor ajunge în pomană dată celor adormiti.

Există în tradiția străveche, un obicei care spune că după ce s-a luat lumina credincioșii trebuie să meargă și la mormintele celor trecuți în neființă, pentru ca cei dincolo să știe că a venit Învierea Domnului. Tradiția ne mai spune că este bine ca lumânarea sa de la Inviere să nu fie stinsă până acasă, unde, de asemenea, creștinii obișnuiesc să înconjoare casa de trei ori pentru a-l îndepărta pe cel rău. Resturile de lumânări de la Înviere sunt păstrate cu credință de oameni, deoarece în situații de vreme rea, acestea sunt de ajutor prin aprinderea lor și prin rugăciune.

Rugaciunea din Sâmbăta Mare 2022. Cea mai puternică rugăciune care se citește înainte de Învierea Domnului

Doamne lisuse Hristoase, Judecătorul meu, cunosc că păcatele mele sunt fără de număr. De aceea, Te rog în această zi, în care de Iosif şi de Nicodim pus fiind în Mormânt, Te-ai pogorât în iad cu Sfântul şi Îndumnezeitul Tău suflet şi de acolo ai îndepărtat întunericul cu lumina Dumnezeirii Tale şi ai adus bucurie nespus de mare strămoşilor noştri, căci i-ai mântuit de sclavia cea cumplită şi i-ai suit în Rai.

Îngroapă păcatele şi cugetele mele cele rele şi viclene, ca să piară din mintea mea şi să nu se mai lupte cu sufletul meu. Luminează întunecatul iad al inimii mele, alungă întunericul păcatelor şi suie mintea mea la cer, ca sa mă bucur de Faţa Ta. Aşa, Doamne, primeşte umilita mea rugăciune ca o tămâie mirositoare, pentru rugăciunile iubitei Tale Maici, care Te-a văzut pe Cruce pironit între doi tâlhari şi de durerile Tale cumplite i s-a rănit inima, care împreună cu ucenicii şi cu mironosiţele Te-au pus în mormânt, iar a treia zi Te-au văzut înviat din morţi şi la înălţarea Ta Te-a văzut suindu-Te de la pământ la cer, însoţit de Sfinţii Tăi Îngeri.

Îndură-Te, Doamne, şi de cei vii, şi de cei răposaţi, pentru rugăciunile Sfinţilor Tăi către care zic şi eu, nevrednicul: O, fericiţi slujitori ai lui Dumnezeu! Nu încetaţi a vă ruga Lui ziua şi noaptea pentru noi, nevrednicii, care pururea greşim cu atâtea nenumărate păcate! Mijlociţi pentru noi Darul şi ajutorul lui Dumnezeu, pe care nu ştim a-l cere după cuviinţă. Nu încetaţi a vă ruga, pentru ca prin rugăciunile voastre, păcătoşii să câştige iertare, săracii ajutor, întristaţii mângâiere, bolnavii sănătate, cei slabi la minte înţelepciune, cei tulburaţi linişte, cei asupriţi ocrotire şi toţi împreună Darul lui Dumnezeu, spre folosul cel sufletesc, în mărirea lui Dumnezeu Celui în Treime lăudat, Căruia i se cuvine cinste şi închinăciune în veci. Amin.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: