Redactia.ro
Home » Știri » Tradiții și obiceiuri de Ignat. De ce se sacrifică porcii în această zi

Tradiții și obiceiuri de Ignat. De ce se sacrifică porcii în această zi

Ziua de 20 decembrie, numită în mod tradițional ziua de Ignat, marchează începutul pregătirilor pentru sfânta zi de Crăciun. În zonele în care obiceiurile transmise de la străbuni au supraviețuit, familiile se adună astăzi și sacrifică cel mai mare porc din gospodărie, din care în această săptămână se vor prepara mâncăruri pentru masa din 25 decembrie.

Numele zilei de Ignat provine de la Sfântul Mucenic Ignatie Teoforul, sărbătorit în calendarul ortodox în data de 20 decembrie. Urmaș al apostolilor și ucenic al Sfântului Evanghelist Ioan, a fost partiarh al Bisericii din Antiohia. A sfârșit martir pentru credința sa în timpul persecuțiilor creștinilor, fiind aruncat în fiare la Roma din ordinul Împăratului Traian.

În traducere din limba slavă, termenul de „ignat” înseamnă foc. În această zi, conform tradiției, porcul cel mai mare al gospodăriei este sacrificat prin înjunghiere și pârjolit, iar din carnea lui se prepară în săptămâna ce urmează preparatele pentru ziua de Crăciun.

„Ignatul reuneşte mai multe atribute, el este un spirit al belşugului şi un vestitor al sărbătorii mari care urmează, figura sa fiind probabil contopită cu o divinitatea precreştină solară. De altfel această legătură este sugerată şi de semantica numelui (ignis = foc) şi cu practicile care au loc în această zi: sacrificiul animalului şi trecerea acestuia prin foc”,  explică Doina Işfanoni, cercetător etnolog după cum arată adevărul.ro.

Tradiții și obiceiuri de Ignat. De ce se sacrifică porcii în această zi

Pregătirile pentru Ignat încep cu o zi înainte, când stăpânul casei pregătește grâu, pe care-l tămâiază și apoi îl fierbe. Membrii familiei consumă din preparat pentru prosperitate și sănătate, iar ulterior în dimineața de 20 decembrie sunt hrănite și animalele din gospodărie cu el.

Singura activitate permisă în această zi este sacrificarea porcului și pregătirea cărnii acestuia. Această tradiție se adresează în special femeilor însărcinate, care conform credinței populare vor aduce un copil cu probleme pe lume dacă nu se supun obiceiului. Porcul se înjunghie de stăpânul casei și sacrificiul său trebuie să înceapă încă de dimineață, când soarele strălucește pe cer.

O cruce este apoi însemnată pe fruntea și pe spatele animalului, iar tranșarea lui poate începe. Cei miloși sunt sfătuiți să nu fie martori la acest sacrificiu, deoarece acest lucru poate cauza ca preparatele să nu fie gustoase și carnea să se strice.

Bărbații consumă din sângele porcului pentru putere și forță de muncă, iar copii sunt însemnați pe frunte pentru ferirea de boli. După ce carnea a fost pregătită, urmează „pomana porcului”, un preparat specific românesc și foarte gustos, din care consumă toți cei care au participat la sacrificarea porcului.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: