Redactia.ro
Home » Știri » Tradiții și superstiții de Paște. În Vinerea Mare, se ține post negru. Nu se lucrează și nu se vopsesc ouă

Tradiții și superstiții de Paște. În Vinerea Mare, se ține post negru. Nu se lucrează și nu se vopsesc ouă

Tradiții și superstiții de Paște. În Vinerea Mare

Vinerea Mare, din Săptămâna Patimilor, este ultima vineri din Postul Mare. Este zi de mare sărbătoare, reprezentând momentul în care Iisus Hristos a fost răstignit pe cruce şi a murit pentru mântuirea oamenilor. Există o mulțime de tradiții și obiceiuri respectate în popor. Vinerea Mare se mai numește Vinerea Patimilor, Vinerea Seacă sau Vinerea Neagră și este o zi de post negru.

Vinerea Mare este o zi de aliturgică, ceea ce înseamnă că în biserică nu se oficiază nici unna dintre cele trei Sfinte Liturghii. Este o zi de mare doliu pentru toţi creştinii. Din altar se scoate Sfântului Epitaf și se așează în mijlocul bisericii, pe masă. Acesc gest simbolizează pregătirea trupului Mântuitorului pentru îngropăciune. Seara se cântă Prohodul Domnului, la Denie. Apoi se înconjoară biserica de trei ori şi se trece pe sub Sfântul Epitaf, pentru a marca cele trei zile petrecute în mormânt.

Tradiții și superstiții de Paște: Vinerea Mare, zi de sărbătoare

În Vinerea Mare se amintesc ultimele patimi ale lui Iisus. Mântuitorul a fost scuipat şi răstignit între doi tâlhari. Apoi a murit, pentru iertarea păcatelor tuturor oamenilor. Încă de la răsăritul soarelui, oamenii ies și aleargă desculți în rouă pentru a atrage sănătatea.

În Vinerea Patimilor, gospodinele nu mai au voie să coacă, pentru că ard mâinile Maicii Domnului. Femeile nu spală, nu cos, ca să nu orbească, nu țes, nu torc, nu spală. Altfel, se supără Sfânta Vineri.

De asemenea, în această zi de dinaintea Sfintelor Paști, nu se sacrifică animale sau păsări. În unele zone se dă cu tămâie în jurul copacilor şi caselor pentru a le feri de rele.

În Vinerea Mare, se ține post negru

Părintele Paul Tudorache explică:

“Gospodinele sunt sfătuite să vopsească ouăle fie în Joia Mare, fie sâmbătă, înaintea Pastelui, în niciun caz în Vinerea Mare. În această zi nu ar trebui să se facă nimic. De asemenea, este bine ca ouăle să fie vopsite în roşu deoarece aceasta culoare este sângele Mântuitorului. În Vinerea Mare, credincioşii ţin Post Negru pentru iertarea păcatelor şi pentru a avea spor şi sănătate.”

Se crede că cine ține post negru în Vinerea Seacă va fi sănătos tot anul. Dumnezeu îl va ajuta să fie ferit de nevoi, necazuri și dureri de cap.

Creștinii țin post în ziua de Vinerea Mare. Unii țin post negru, adică nu mănâncă și nu beau nimic de joi seara până Vineri seara. Seara, la Denii, se ia anafura de la biserică. Postul se ține de mâncare, de apă, dar și spiritual: nu se ceartă, nu se vorbește urât, se stăpânește firea.

Se mai spune că dacă plouă în Vinerea Mare se spune că va fi an mănos.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: