Redactia.ro
Home » Stil de viață » Vinerea Mare, înainte de Paște. De ce e bine să ții post negru azi. Ce trebuie să faci exact

Vinerea Mare, înainte de Paște. De ce e bine să ții post negru azi. Ce trebuie să faci exact

post negru vinerea mare

Vinerea Mare este cea de-a cincea zi din Săptămâna Patimilor, ziua în care Iisus Hristos și-a dat ultima suflare, după toate chinurile la care a fost supus de semenii noștri. În Vinerea Mare se ține post negru, ceea ce înseamnă că nu trebuie să mânânci nimic. Postul negru trebuie ținut în Vinerea Mare pentru că doar așa credincioșii pot fi solidari cu patimile lui Hristos.

Stareţul Mănăstirii Lainici din Gorj, Arhimandritul Ioachim Pârvulescu explică ce înseamnă postul negru, pe înțelesul tuturor. El spune că nu trebuie nici să mâncăm, nici să bem nimic, nici măcar apă.

„Atunci când cineva din neamul nostru moare, încercăm să facem şi noi o jertfă pentru el: postim, ne rugăm, dăm milostenie şi ne întristăm. Aşa şi omul, când se gândeşte că l-a omorât pe Dumnezeu, ţine doliu, posteşte pentru Dumnezeu, ca să se schimbe. Postul este tot o lucrare duhovnicească ca să simţi puterea credinţei, pentru că degeaba cunoaştem numai teoretic, dar dacă nu experimentăm, să postim nu cunoaştem adevărata credinţă”, a explicat stareţul Mănăstirii Lainici.

Ce nu trebuie să faci în această zi sau în oricare altă zi de post

În Vinerea Mare nu trebuie să te cerți cu nimeni oricât te-ar supăra, pentru că altfel ții postul degeaba. Nici nu trebuie să gândești rău să să vorbești urât.

Este foarte important, totuși, să știți că dacă simțiți că nu puteți duce ziua la capăt postind, poți mânca o bucățică de anaforă și să bei trei înghițituri de agheazmă. Iar dacă simți că nu poți în niciun caz să duci la bun sfârșit ziua de post și îți va fi rău, mănâncă o masă, dar tot cu produse de post.

Atunci când ții post, nu te duce în vizite. Este posibil ca gazda să te roage cu ceva de mâncare și să fii nevoit să spui că nu mănânci de dulce, iar acest lucru este foarte rău. Nu este o fală că ții post.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: