Urmează o mare sărbătoare pentru creștini-ortodocși, așa că fiecare încearcă să pună pe masă cele mai bune preparate tradiționale de care să se bucure împreună cu familia. Un sfat foarte important este să nu exagerați cu mâncarea pentru că vă poate face mai mult rău decât bine. Iată care sunt cele mai importante sfaturi de care să țineți cont la masa de Paște, dacă vreți să nu vă îngrășați nici măcar un gram.
Pericolul Paștelui în ceea ce privește digestia este chiar mai aproape decât ne-am fi gândit. Ouăle roșii ne-ar putea face rău, dacă le consumăm în exces. Un adult ar trebui să consume 5-6 ouă pe săptămână, iar sărbătorile pascale nu ar trebui să fie o excepție de la această regulă.
Să nu mâncăm toate ouăle ciocnite
Dr. Corina Zugravu ne sfătuiește să păstrăm tradiția ciocnitului cu cei dragi, dar să o facem cu atenție. Nu este nevoie să mâncăm în aceeași zi toate ouăle ciocnite, spune ea.
„Organismul ştie că este Paştele, aşa că un ou în plus, chiar două-trei, nu mai mult, nu reprezintă un pericol foarte mare. Oul pe care îl ciocnim cu vecinul poate fi pus la loc şi mâncat mai târziu“, ne sfătuieşte dr. Corina Zugravu, medic specialist în Igiena alimentaţiei şi Nutriţie şi lector la Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Bucureşti.
Sfatul specialistului – cel mai rău și cel mai bun aliment
Totuși, cea mai periculoasă mâncare este ciorba de miel. Această este grasă și cum, de obicei, nu conține carnea, nu are niciun aport nutritiv.
„Se face în special din capul de miel care este plin de grăsimi, dar fără beneficiile cărnii şi substanţelor nutritive din ea. Poate provoca, cel mult, o indigestie“, explică dr. Zugravu.
Cele mai bune alimente pe care le putem consuma de Paște sunt drobul și verdețurile. Din fericire, este primăvară, așa că toate verdețurile sunt în plin sezon și ar trebui să profităm de ele cât putem!