Redactia.ro
Home » Stil de viață » Inedit » Tradiții și superstiții religioase în săptămâna patimilor

Tradiții și superstiții religioase în săptămâna patimilor

Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor reprezintă cele șapte zile de dinaintea Învierii. Această perioadă începe cu Duminica Floriilor și se încheie cu ziua de Paște.

Săptămâna Mare este o perioadă binecuvântată, în care creștinii trebuie să țină post, să se roage și să înceapă curățenia de Paște în casă, după cum ne arată tradițiile religioase.

Tradiții în Lunea, Marțea și Miercurea Mare

Fiecare zi este predestinată unui anumit lucru. Așa se face că, începem săptămâna cu renumita curățenie generală în casă. Curățenia și ordinea începe în ziua de luni, atunci când gospodarii mătură, curăță și repară în casă și în curte. Acum se văruiesc pomii și se curăță șanțurile, hainele se aerisesc, se spală geamurile, podelele și mobilierul.

În trecut, femeile termianu torsul din furcă până de Joia Mare, pentru a nu fi pedepsite de personajul mitic Joimăriță, o femeie rea care pedepsește persoanele leneșe, arzând degetele celor care leneveau.

Începând cu Duminca Floriilor, copiii de la sate colindau vecinii și, în schimb, primeau ouă colorate. Colindul era legat tot de Joimăriță și purta numele de Colindatul cu câlții-mâții:

„Câlţii-Mâţii,

Toarce câlţii!

Ori i-ai tors,

Ori i-ai ros. (…)

Să te-nduri şi să ne dai

Cele ouă-ncondeiete.“, arată agromedia.ro.

În Marțea Mare, credincioșii trebuie să se spele bine pentru a alunga bolile și pentru a atrage norocul .

Miercuri seara, la apusul soarelui, copiii colindă vecinii.

Tradiții în Joia Mare

În Joia Mare, gospodinele dau de pomană colaci sfințiți de preot, în amintirea celor care au trecut în neființă. În noaptea de miercuri spre joi, legenda populară spune că sufletele morților doresc să se întoarcă acasă, așa că oamenii aprindeau focuri pentru a le încălzi și lumina drumul. În anumite sate din Bucovina, oamenii așează scaune în jurul focurilor pentru sufletele morților și dau dulciuri de pomană copiilor.

În această zi, gospodinele gătesc pască și cozonaci, iar cojile de la ouăle folosite se aruncă pe o apă curgătoare în Sâmbăta Mare pentru a feri găinile de atacul uliilor. În majoritatea regiunilor țării, ouăle se vopsesc în Joia Mare, culoarea principală fiind roșu, simbolizând sângele lui Hristos. Ouăle se mai pot vopsi în Sâmbăta Mare, căci în Vinerea Mare e zi de doliu și post negru.

Tradiții în Vinerea Mare

Vinerea Mare, denumită și Vinerea Neagră, a fost ziua în care Iisus a murit. Este o zi de post negru și de doliu. Cine ține post negru în această zi va fi ferit de boli tot anul. În această nu se consumă urzici sau oțet pentru că Iisus a fost bătut cu urzici, iar pe buzele uscate i s-a pus oțet.

Fiind o zi de mare importanță religioasă, nu se spală, nu se coase și nu se muncește pământul. Grădina și casa se tămâiează pentru a fi ferite de rele.

Obiceiuri în Sâmbăta Mare

În ziua de sâmbătă se sacrifică mieii din care urmează să se facă preparatele tradiționale de Paște: drob, ciorbă, friptură și stufat. De Paște nu se gătește atât de mult ca de Crăciun. Conform zicalei populare, „Crăciunul este sătul, iar Paștele este fudul”.

În noaptea de sâmbătă spre Duminică, creștinii sunt așteptați la slujba de Înviere, unde preotul dă lumină la miezul nopții și rostește cuvintele „Hristos a Înviat”, creștinii răspunzând “Adevărat a înviat!”. Lumina Sfântă se duce acasă.

 

Obiceiuri în ziua de Paște

În Dimineața de Paște, creștinii se spală cu apă curată în care s-a pus un ou roșu, un fir de iarbă, un ou alb și un bănuț de argint. Această apă avea rolul de a purifica sufletul și trupul. Ziua de Paște este dedicată familiei, iar primul lucru pe care trebuie să-l mănânci este un ou, pentru sănătate, apoi pește sau pui pentru a fi sprinten ca peștele și ușor ca pasărea, mai arată sursa citată anterior.

 

sursa foto ortodoxia.me

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: