Redactia.ro
Home » Știri » Trei persoane reținute în cazul azilului groazei din Mureș. Vinovații sunt acuzați de trafic de persoane

Trei persoane reținute în cazul azilului groazei din Mureș. Vinovații sunt acuzați de trafic de persoane

GALERIE FOTO (2)

În localitatea Bărdeşti, din judeţul Mureş, trei persoane au fost reţinute în urma unei operațiuni ce vizează azilul administrat de Asociaţia „Re-Min”. Acestea sunt acuzate că au ținut mai mulți oameni cu dizabilități în subsolul instituției.

Cei trei posibili vinovați au fost reținuți în această dimineață de către polițiști în vederea clarificării și rezolvării acestui caz. Printre cei reținuți se numără administratorul și președintele asociației, precum și un angajat al azilului.

Au fost arestate primele trei persoane vinovate în cazul azilului din Mureș

Distribuie Administratorul căminului Căsuța Lu’ Min, Cosmin Păpuc, președintele și un alt angajat al azilului din Mureș, unde au fost găsiți bolnavi cu dizabilități grave, ținuți ascunși în subsol în condiții inumane, au fost reținuți sâmbătă.

Potrivit surselor judiciare, persoanele în cauză sunt acuzate de constituirea unui grup infracţional organizat și trafic de persoane. Procurorii susțin că, începând cu anul 2020, cei acuzați au pus bazele unui grup infracțional cu scopul săvârșirii infracțiunii de trafic de persoane.

Aceștia urmăreau să obțină foloase patrimoniale de pe urma exploatării unor victime, mai precis persoane vârstnice ori cu dizabilități. Banii erau încasați prin intermediul asociaţiei, fie de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), fie de la aparţinătorii victimelor. Sursele adaugă că majoritatea banilor destinaţi îngrijirii bătrânilor au fost folosiţi în interesul personal al membrilor grupării infracţionale.

„Persoanele vârstnice ori cu dizabilităţi, internate în locaţiile gestionate de asociaţie, au fost supuse unor tratamente inumane şi degradante, prin exercitarea unor acte de agresiune fizică şi psihică, privare de libertate, neadministrarea tratamentului medical adecvat, lipsa îngrijirii şi asigurarea igienei. La data de 27.07.2023, au fost identificate cinci persoane vătămate, toate cu dizabilităţi, aflate în subsolul unei clădiri aparţinând asociaţiei, cazate în condiţii improprii, printre materiale de construcţii, cu saltele aşezate direct pe podea.

În aceeaşi clădire, într-o încăpere de aproximativ trei metri pătraţi, au fost identificate alte două victime, în stare avansată de degradare fizică şi în imposibilitatea de a comunica. Până la acest moment au fost identificate 56 de persoane, cazate în spaţiile asociaţiei, majoritatea aflate în evidenţa DGASPC Maramureş şi Covasna”, anunţă procurorii.

Se cere arestul preventiv pentru 30 de zile

Cei trei inculpați vor fi prezentați sâmbătă în fața Tribunalului Mureş, unde procurorii vor propune arestarea preventivă a acestora pentru o perioadă de 30 de zile.

Acest caz alarmant a fost adus la cunoștința publicului de către membrii organizaţiei Centrul de Resurse Juridice (CRJ), aceeași organizație care a jucat un rol important în dezvăluirile privind așa-numitele „azilele groazei” din Voluntari.

După ce au primit mai multe sesizări, reprezentanții CRJ au efectuat joi o vizită de monitorizare neanunţată la Centrul de îngrijire şi asistenţă „Căsuţa Lu’ Min” din localitatea Bărdeşti. Aceasta a dus la dezvăluirea condițiilor inumane în care erau ținute victimele și a determinat autoritățile să intervină.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: