Premierul ungar Viktor Orban a respins vineri ideea ieșirii Ungariei din Uniunea Europeană. Liderul de la Budapesta a transmis că dorește, în schimb, să reformeze UE alături de alte forțe conservatoare. Declarația sa vine în contextul tensiunilor tot mai mari cu Bruxelles-ul și al acuzațiilor lansate de premierul polonez Donald Tusk. Orban susține că Ungaria rămâne în UE, dar vrea o Uniune diferită, „așa cum era când am aderat”.
Orban răspunde speculațiilor: „Să nu-ți faci iluzii, Donald. Ungaria nu va ieși din UE”
Viktor Orban a reacționat rapid după ce premierul polonez Donald Tusk a afirmat că Ungaria pregătește ieșirea din Uniunea Europeană.
„Dragă Donald. Să nu-ți faci prea multe iluzii. Ungaria nu va ieși din UE”, a scris Orban pe platforma X, potrivit antena3.ro.
În același mesaj, liderul ungar a adăugat că obiectivul său este reformarea Uniunii Europene împreună cu noul grup politic „Patrioți pentru Europa”.
„O vom transforma astfel încât să fie din nou ce a fost atunci când Polonia și Ungaria i s-au alăturat”, a subliniat el.
Orban face referire la momentul aderării Ungariei și Poloniei, în 2004, când, în opinia sa, birocrații de la Bruxelles „serveau poporul, nu pe ei înșiși”.
Trump l-a întrebat când iese Ungaria din UE. Orban: „Avem nevoie de o ofertă bună”
Într-un discurs susținut miercuri la Pilisvörösvár, Viktor Orban a dezvăluit o discuție surprinzătoare cu fostul președinte american Donald Trump.
„Domnule președinte, avem nevoie de o ofertă bună”, i-ar fi răspuns Orban la întrebarea lui Trump privind ieșirea Ungariei din UE.
Premierul ungar a adăugat că Donald Trump îi pune frecvent această întrebare în convorbirile telefonice dintre cei doi.
Totuși, Orban a subliniat că Ungaria rămâne în Uniunea Europeană atâta timp cât avantajele economice depășesc costurile.
„85% din exporturile noastre merg către statele UE. Nu putem ignora această realitate”, a explicat premierul ungar.
Relația tensionată cu Bruxelles-ul. Comisia Europeană acuză Budapesta de derapaje grave
Relația dintre Viktor Orban și Comisia Europeană a devenit extrem de tensionată în ultimii ani.
Executivul european îl acuză pe Orban de încălcarea statului de drept, limitarea libertății presei și a drepturilor comunității LGBT.
De asemenea, Bruxelles-ul critică apropierea premierului ungar de liderul rus Vladimir Putin, în contextul războiului din Ucraina.
Din aceste motive, Comisia Europeană a blocat Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al Ungariei.
Valoarea granturilor pierdute a fost estimată la 5,8 miliarde de euro, sumă esențială pentru redresarea post-pandemie.
Fondurile europene, arma politică a Bruxelles-ului. Orban promite să continue „lupta”
În decembrie 2022, Comisia Europeană a activat mecanismul de condiționalitate împotriva Ungariei.
Această măsură a dus la suspendarea a aproximativ 23 de miliarde de euro din fondurile de coeziune destinate Budapestei.
La sfârșitul anului 2023, Bruxelles-ul a deblocat doar o treime din aceste fonduri, după lungi negocieri.
„Ungaria a reușit, în urma unor bătălii politice dure, deblocarea a aproximativ 13 miliarde de euro”, a anunțat vineri Viktor Orban.
Premierul ungar a promis că va continua să lupte pentru recuperarea diferenței de 10 miliarde de euro rămase.
„Bruxelles-ul ne cere să renunțăm la protecția copiilor, să acceptăm migranți și să susținem războiul. Eu spun ‘nu’”, a insistat Orban.
Ungaria rămâne în UE, dar Orban vrea o Uniune reformată
Deși speculațiile privind un posibil „Huxit” (ieșirea Ungariei din UE) au fost intensificate de declarațiile recente, Viktor Orban a clarificat vineri poziția sa.
Ungaria nu are în plan să părăsească Uniunea Europeană, însă dorește o reformare profundă a instituțiilor europene.
„Vrem o Uniune în care Bruxelles-ul să servească statele membre, nu să le conducă de la distanță”, a transmis liderul ungar.
Prin alianțe precum „Patrioți pentru Europa”, Orban speră să influențeze viitorul Uniunii din interior, nu din exterior.