Redactia.ro
Home » Știri » Tudor Ciuhodaru vorbește despre vaccinul împotriva COVID-19 cu risc de coagulare a sângelui: ”Cine plătește pentru efectele secundare? Au fost multe întrebări de la început”

Tudor Ciuhodaru vorbește despre vaccinul împotriva COVID-19 cu risc de coagulare a sângelui: ”Cine plătește pentru efectele secundare? Au fost multe întrebări de la început”

Administrația pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite ale Americii (FDA) a decis limitarea utilizării vaccinului anti-Covid-19 al companiei Johnson&Johnson pentru adulți. Motivul este riscul crescut al unui sindrom rar de coagulare a sângelui

limitat utilizare vaccinului anti-Covid-19 al companiei Johnson&Johnson pentru adulți din cauza riscului unui sindrom rar de coagulare a sângelui. Prezent la emisiunea Exces de Putere, medicul Tudor Ciuhodaru a comentat această informație.

„Au fost foarte multe întrebări de la început. FDA s-a sucit de vreo trei ori când a fost vorba de Johnson&Johnson. O dată a zis că nu există nicio legătură între acele cazuri de cheaguri și cu trombocitopenie severă, după care au constatat că cele șase persoane afectate, dintre care un caz mortal, sunt de luat în seamă și plănuiau să interzică acest vaccin, iar acum văd că vin cu o altă abordare.

Agenția Europeană a Medicamentului a autorizat acest vaccin între 11 martie 2021 și urmau să vină încă 50 de milioane de doze la nivel european doar în semestrul doi din 2021, deși experiența europeană în acest domeniu nu era confirmată.

Sunt două întrebări clare: Cine plătește pentru efectele secundare? Plătește medicul? Plătește pacientul? Plătește firma care a pus vaccinul pe piață? La multe întrebări nu ni s-a răspuns nici astăzi, inclusiv de ce sunt aceste contracte secretizate și nu ni se oferă toate informațiile necesare. (…)

Eu am cerut deja Avocatului Poporului să asigure desecretizarea acestor contracte, inclusiv în ceea ce privește costurile. De ce s-a blocat atâta timp producția de alte tipuri de medicamente? De ce a fost blocată întotdeauna dezvoltarea unor teste serologice performante, vorbesc de anticorpi, care erau utile și extrem de ieftine în comparație cu alte metode de investigare?”, a spus Tudor Ciuhodaru.

Vaccinul Johnson&Johnson în SUA

FDA spune că a stabilit că beneficiile vaccinului J&J sunt mai mari decât riscurile pentru anumite persoane. Printre exemplele de persoane care pot primi în continuare vaccinul se numără:

  • Cei care au avut o reacție alergică severă la un vaccin cu ARNm, cum ar fi cele de la Pfizer/BioNTech sau Moderna.
  • Cei care au preocupări personale cu privire la vaccinurile cu ARNm și care ar rămâne nevaccinați fără vaccinul J&J
  • Cei care au acces limitat la vaccinurile cu ARNm Covid-19

Începând de joi, peste 18,7 milioane de doze de vaccin J&J au fost administrate în SUA, potrivit Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA. Dintre cei care sunt considerați complet vaccinați, 7,7% au primit acest vaccin.

După o reuniune în decembrie, comitetul consultativ pentru vaccinuri al CDC a emis o recomandare actualizată privind vaccinul Johnson & Johnson. Aceștia au afirmat că fac o „recomandare preferențială pentru utilizarea vaccinurilor COVID-19 cu ARNm în locul vaccinului COVID-19 cu vector adenoviral Janssen la toate persoanele cu vârstă mai mică de 18 ani din Statele Unite”.
Comitetul a citat aceleași preocupări cu privire la STT.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@redactia.ro
Etichete: