Redactia.ro
Home » Știri » Turcia, lovită de un nou val de seisme. Ce magnitudine au avut cutremurele

Turcia, lovită de un nou val de seisme. Ce magnitudine au avut cutremurele

cutremur

La începutul lunii februarie, în Trucia au avut loc două cutremure puternice care au curmat viața a mii de oameni și au produs pagube materiale considerabile. Iată că în această țară continuă să se înregistreze o activitate seismică puternică.

Turcia, lovită de un nou val de seisme

În centrul Turciei s-a produs vineri un cutremur cu magnitudinea de 4,7 grade pe scara Richter, la o adâncime de cinci kilometri și la o distanță de 70 de kilometri de Kahramanmaraș. Înaintea seismului de 4,7 grade care a avut loc vineri în centrul Turciei, s-au produs șase cutremure mai mici, cu magnitudini cuprinse între 3 și 3,7 grade, potrivit datelor publicate pe emsc-csem.org.

Cutremurul din 6 februarie în Turcia, considerat cea mai mare catastrofă naturală din Europa din ultimul secol, a avut consecinţe grave, lăsând zeci de mii de oameni traumatizaţi, case distruse şi mii de oameni răniţi. La trei luni după cutremur, milioane de turci încă se confruntă cu efectele dezastrului, iar unii încă își plâng rudele care au murit mult prea devreme.

Potrivit bilanțurilor oficiale, cutremurul cu magnitudinea de 7,8 din Turcia a lăsat în urmă aproape 46.000 de morți și 105.000 de răniți. Acesta a distrus sau condamnat la ruină 214.000 de clădiri, iar aproape 6.000 de persoane și-au pierdut viața în Siria. Mai multe orașe turcești din apropierea epicentrului, printre care Kahramanmaras și Hatay, au fost devastate, iar mii de oameni au fost îngropați în cimitire improvizate.

Autoritățile au estimat că 14 milioane de oameni au fost afectați, din care 3,3 milioane au fost nevoiți să părăsească zonele afectate. Aproximativ 2 milioane de persoane trăiesc în prezent în corturi sau containere. Cutremurul a fost urmat de peste 13.000 de replici într-o lună și a continuat să provoace panică în țara aflată în una dintre cele mai active zone seismice din lume.

Cutremurele de peste 7 grade pe scara Richter sunt devastatoare

Magnitudinea cutremurului se măsoară pe scara Richter sau pe scara momentului seismic, iar valorile obținute variază de la 0 la peste 9.0. Cutremurele cu magnitudine sub 2.0 sunt rareori resimțite de oameni, iar cele cu magnitudine de peste 7.0 pot fi devastatoare.

Adâncimea epicentrului este distanța verticală dintre locul în care se produce mișcarea tectonică și suprafața terestră. Cutremurele care au epicentrul la adâncimi mai mici de 70 de kilometri sunt considerate superficiale și au un efect mai puternic asupra suprafeței terestre. Cutremurele care au epicentrul la adâncimi mai mari de 300 de kilometri sunt considerate cutremure adânci și au un efect mai redus asupra suprafeței terestre.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: