Redactia.ro
Home » Știri » ULTIMA ORĂ! Parlamentul a votat pentru redeschiderea piețelor!

ULTIMA ORĂ! Parlamentul a votat pentru redeschiderea piețelor!

Parlamentul a votat pentru redeschiderea piețelor!

Parlamentul a modificat o ordonanță de urgență cu o serie de prevederi referitoare la domeniul agriculturii, hotărând ca printr-un amendament, ca pe durata stării de alertă, piețele agloalimentare din spațiile închise, târgurile, bâlciurile și piețele mixte își vor putea continua activitatea, în ciuda restricțiilor anunțate în urmă cu câteva zile în urmă.

ULTIMA ORĂ! Parlamentul a votat pentru redeschiderea piețelor!

Conform Profit.ro, Parlamentul a luat o decizie, prin votul final al Camerei Deputaților, să modifice o ordonanță de urgență cu o serie de prevederi referitoare la domeniul agriculturii. Astfel, s-a stabilit printr-un amendament, ca pe durata stării de alertă, piețele agroalimentare din spațiile închise, târgurile și bâlciurile, să rămână deschise.

Pe durata stării de alertă, piețele agroalimentare în spații închise, târgurile, bâlciurile, piețele mixte şi volante, talciocurile, aşa cum sunt definite potrivit art. 7 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 348/2004, care prevede exercitarea comerțuilui cu produse și servicii de piață în unele zone publice, își vor putea continua activitatea, cu condiția de a respecta măsurile de protecție referitoate la distanțarea socială și a măsurilor de protecție sanitară, se arată în  amendamentul inițiat de președintele PSD, Marcel Ciolacu și senatorul PSD Daniel Zamfir.

Cu toate astea,măsura nu poate fi aplicată imediat, deoarece trebuie promulgată de președintele Klaus Iohannis, dacă nu este contestată la Curtea Constituțională. Practic, prevederea ar fi trebuit votată și de Senat, întrucât nu a fost inclusă în forma dezbătută de senatori, iar în cazul în care este făcută o sesizare de încălcare a bicameralismului, acest proiect riscă să fie declarat neconstituțional.

Senatorul Daniel Zamfir, a declarat că proiectul nu va fi supus votului Senatului, iar legea va fi trimisă de Parlament pentru a fi promulgată de către președintelui României. Totodată, președintele de ședință a dat citire proiectului, pentru depunerea la secretarialul Camerei Deputaților. Cei care au votat împotriva proiectului, au arătat că o problemă de constituționalitate ar reprezenta-o și introducerea în lege a unei norme cu caracter administrativ.

Piețele nu vor putea fi închise niciodată

Liderul deputaților USR, Cătălin Drulă a precizat că prin acest amendament, micii producători nu-și vor pierde afacerea, iar piețele nu vor fi închise niciodată. Așadar, amendamentul a fost adoptat cu votul PSD, UDMR, Pro România, iar PNL și USR s-au abținut. Împotriva proiectului a fost doar un vot. Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie să ajungă la președintele Iohannis.

Premierul României a avut o discuție cu prefecții și cu primarii, inclusiv cu primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, cu privire la închiderea piețelor. Orban le-a solicitat edililor să ia măsuri pentru ca producătorii să aibă o posiblitate de a-și vinde marfa. De asemenea, acesta a menționat că propunerea sa se referă producătorii autohtoni, ca oamenii să poată să-și vândă marfa atât ăn spații exterioare, cât și în piețe volante, vinerea, sâmbăta și duminica.

Luni, mai mulți comercianți din România au protestat din cauza că piața va fi închisă. În piața Crângași din Capitală au venit sute de producători nemulțumiți că nu vor mai avea din ce trăi. La fața locului au ajuns și oamenii legii, pentru că deja persoanele care protestau erau nervoase pe noile restricții impuse de autorități.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: