Redactia.ro

Ultimele cuvinte ale lui Felix Baumgartner înainte să zboare cu parapanta. De ce s-a plâns iubitul Mihaelei Rădulescu

Felix Baumgartner, celebrul cascador austriac devenit faimos la nivel mondial după saltul său spectaculos din stratosferă în 2012, și-a pierdut viața într-un accident tragic petrecut în Italia. Sportivul în vârstă de 56 de ani a murit joi, 17 iulie, în jurul orei locale 16:00 (17:00, ora României), în stațiunea turistică Porto Sant’Elpidio, aflată în provincia Fermo, regiunea Marche. Nimic nu prevestea finalul dramatic al uneia dintre cele mai impresionante cariere din lumea sporturilor extreme.

Felix Baumgartner a avut un final tragic

Potrivit informațiilor furnizate de presa locală și citate de MSN.com, Baumgartner efectua un zbor cu parapanta în scop recreativ. La scurt timp după decolare, aparatul a pierdut rapid altitudine și s-a prăbușit în apropierea unei piscine aparținând unui hotel aglomerat cu turiști. În momentul impactului, mai mulți copii și adulți se aflau în zonă, iar o angajată a unității hoteliere a fost rănită în cădere.

În ciuda intervenției rapide a echipelor de prim-ajutor, care au aplicat manevre de resuscitare imediat după incident, viața sportivului nu a mai putut fi salvată.

Investigațiile inițiale nu au identificat defecțiuni tehnice evidente la parapanta cu care zbura Baumgartner. Acest lucru i-a determinat pe anchetatori să ia în calcul varianta unui eveniment medical grav survenit în timpul zborului. Una dintre principalele ipoteze este că sportivul ar fi suferit un infarct miocardic, care l-ar fi făcut să piardă controlul asupra parapantei.

A mărturisit că „nu se simte în cea mai bună formă”

Surse apropiate de cercul său personal au relatat că, înainte de a urca la bordul aparatului, Baumgartner părea vizibil slăbit și ar fi mărturisit că „nu se simte în cea mai bună formă”. În ciuda acestor semne de avertizare, el a decis să-și ducă la capăt zborul planificat, într-o aparentă încercare de a nu-și încălca principiile sau de a nu dezamăgi.

O viață trăită la limită

Felix Baumgartner rămâne una dintre cele mai emblematice figuri din lumea sporturilor extreme. Cariera sa a fost marcată de provocări ieșite din comun, culminând cu saltul record din stratosferă, realizat în 2012 dintr-o capsulă aflată la peste 39.000 de metri altitudine. Gestul său a făcut înconjurul lumii și l-a consacrat drept un pionier al curajului și al inovației în domeniul zborului și parașutismului.

Deși sfârșitul său a venit în mod tragic, într-un cadru aparent obișnuit, moartea lui Felix Baumgartner pare să fi fost precedată de semne subtile, dar importante. Ceea ce trebuia să fie o simplă experiență de zbor într-o zi senină de vară s-a transformat în ultimul act al unei vieți trăite constant la înălțime — atât la propriu, cât și la figurat.

Ce scrie presa din Austria

Dacă în România mulți și-au exprimat regretul pentru pierderea iubitului Mihaelei Rădulescu, în Austria tonul a fost diferit. Jurnaliștii locali au marcat dispariția sa cu reamintirea succeselor, dar și a numeroaselor controverse care l-au însoțit de-a lungul anilor. Publicația Der Standard i-a dedicat un material amplu, în care a rememorat performanța istorică din 14 octombrie 2012, când Baumgartner s-a aruncat dintr-o capsulă presurizată, de la o altitudine de aproape 40 de kilometri.

„Pe 14 octombrie 2012, Felix Baumgartner a devenit faimos în întreaga lume. «Mă întorc acasă acum» – cuvintele originarului din Salzburg s-au întipărit în memoria colectivă. Era ca și cum ar fi luat o curbă. Pe atunci, bărbatul în vârstă de 43 de ani, s-a aruncat în aer. Dintr-o capsulă presurizată, la o înălțime de aproape 40 de kilometri. Sute de milioane de telespectatori l-au urmărit pe atletul extrem revenind pe pământ solid după mai bine de patru minute. Baumgartner a îngenuncheat după ce a aterizat în deșertul New Mexico, creând imagini cu adevărat emblematice. Aselinizarea Generației X și Y.

Veteranul a doborât nenumărate recorduri în călătoria sa în stratosferă. A realizat cea mai înaltă zburare cu balonul cu o gondolă deschisă, cea mai mare viteză a unui om fără o carcasă de protecție specială, cea mai mare înălțime de cădere liberă, cea mai lungă cădere liberă într-un salt cu parașuta. Și a fost probabil și cea mai lungă reclamă din toate timpurile. Toate acestea poate că nu au avansat prea mult omenirea, dar au fost totuși un divertisment deosebit”, notează Der Standard.

adsmedia.ro - Ad Network
Motocoasa Electrica Cu Acumulator
Cantar Smart Cu Aplicatie
Lampa Solara LED SIKS Cu Telecomanda
Lanterna de cap LED SIKS, Profesionala, Incarcare USB
Ghirlanda Luminoasa Decorativa SIKS
Feliator multifunctional EDAR® manual, 8 setari de grosime, alb/gri
Etichete: